Elektronik cihazlarda ortak şarj dönemi geliyor!

28 Aralık 2024 tarihinden itibaren, Avrupa Birliği’nde satılan tüm cep telefonları, tabletler ve kameralar için standart USB Type-C şarj kablosu kullanımı zorunlu hale getirilmişti. Bu kararın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasını öngören bir yönetmelik taslağı hazırladı.
Yapılan taslak düzenlemeye göre, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir video oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler, e-Kitap okuyucular, klavyeler, fare (mouse) cihazları, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulak içi kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarlar USB Type-C standardına uyumlu olacak.
Türkiye gazetesinin haberine göre, bu telsiz ekipmanları, belirlenen şarj etme yeteneklerine uygun olarak imal edilecek. Üretilen şarj cihazları, diğer aksesuarlarla uyumlu çalışacak şekilde tasarlanacak.
Taslakla birlikte, belirli kategori ve sınıflara ait telsiz ekipmanlarının şarj cihazı olmadan piyasaya arzı da düzenleniyor. Buna göre, iktisadi işletmeciler, ekipmanlarını bir şarj cihazıyla birlikte piyasada bulundurmaları durumunda, tüketicilere ve diğer son kullanıcılara aynı telsiz ekipmanını herhangi bir şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunacak.
Yönetmeliğin hükümleri, telefon, tablet ve dijital kameralar gibi ürünler için 28 Aralık 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak. Yönetmelik hükümleri, sadece dizüstü bilgisayarlar (laptoplar) için ise 28 Nisan 2026 tarihinden itibaren uygulanacak.
ORTAK ŞARJ YETERLİ OLACAKAB ülkelerinde harici şarj aletlerine yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanıyor ve bu atılan ve kullanılmayan şarj cihazları yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık oluşturuyor. Ortak şarj aleti çözümüyle yılda yaklaşık 1.000 ton atık azalacak. Tüketicilerin ise şarj cihazlarına ödediği meblağ ise 250 milyon euroyu buluyor.
1 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLANACAKTürkiye’de bir yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satılıyor. Ortak şarjla potansiyel atık şarj cihazı üretiminde yaklaşık 1,5 milyon adet düşüş bekleniyor. Oranın yüzde 50 olması hesaba katıldığında üretimin yılda yaklaşık 7,5 milyon adet ile 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlaması umuluyor.

Yorum yapın