Yağ bezesi için hangi bölüme gidilir, randevu alınır?

Yağ bezeleri, tıp literatüründe lipom olarak adlandırılır. Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan, içi yağ dolu ve genellikle küçük yapılı bu oluşumlar tümör sınıfında değerlendirilir. Yağ bezelerinin tümör sınıfında yer alması, bu yapıların kötü huylu olduğu anlamına gelmez.
Çeşitli boyutlarda olabilen yağ bezeleri bir kapsül ile çevrilidir ve beyaz-sarı renge sahiptir. Yetişkinlik döneminde her yaşta yağ bezesi oluşumu gözlemlenebilir. Çocuklarda ise yağ bezesi oluşumu sıklığı oldukça düşüktür. Vücudun görülen bir yerinde meydana gelebilen yağ bezeleri kişileri oldukça rahatsız eder. Ancak kişilerin evde yağ bezelerini sıkması ya da iğne gibi delici aletler ile içini boşaltması, bölgenin enfeksiyon kapmasına ve daha ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olacaktır. Bu nedenle yağ bezelerinin aldırılması ya da farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması için mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekir.
YAĞ BEZESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?Yağ bezelerinin en karakteristik belirtisi, bezenin geliştiği dokuda meydana gelen şişkinliktir. Bu şişkinlik yavaş yavaş ve sürekli olarak büyüyebilir. Yüz bölgesinde oluşan yağ bezeleri genel olarak toplu iğne başı büyüklüğündedir. Sırt ve boyun bölgesinde meydana gelen yağ bezeleri ise daha büyük çaplı ve daha derin bir yapıya sahiptir.
Yüz bölgesinde meydana gelen yağ bezeleri genel olarak göz altı ve göz kapağı kısmında oluşur. Vücudun diğer kısımlarında oluşan yağ bezeleri ise derinin alt katmanlarında yer aldığı için şişkinliğe neden olur. Bazı durumlarda yağ bezeleri dışarıdan görülemez ancak dokunulduğu zaman varlığı hissedilebilir. Bu oluşumlar genellikle ağrıya neden olmaz. Ancak yağ bezelerinin darbe alması, enfekte olması ya da kötü huylu olması durumunda şiddetli ağrı ve akıntılar meydana gelebilir.
YAĞ BEZESİ NEDEN OLUR?Yağ bezelerinin neden olduğu, bu sorunu yaşayan kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de yağ bezesi oluşumunu tetikleyen etmenlerin olduğu bilinmektedir. Yağ bezelerinin oluşumunu tetikleyen ve en çok karşılaşılan etmenler şu şekilde sıralanabilir;
Genetik yatkınlıklarCildin darbe almasıYüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleriMetabolik hastalıklarSağlıksız beslenmeİleri yaşİnsülin direnci ve diyabet hastalığıKaraciğer hastalıklarıObeziteYAĞ BEZESİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?Yağ bezeleri yapılarına göre üç farklı grup altında incelenmektedir. Bu gruplar şu şekilde sıralanır;
Yağ Kistleri: Genel olarak kafa derisi üzerinde görülür. Tam olarak beze yapısında olmaz ve akışkan yapılı bir yağ kitlesidir. Bu yapının üzeri oldukça ince bir deri katmanı ile kaplıdırİyi Huylu Yağ Doku Tümörleri: Genel olarak boyun ve sırt bölgelerinde görüşür. İçerisindeki yağ kitlesi açık sarı renkte ve sert bir yapıdadır. Diğer kist türleri gibi büyük boyutlara ulaşabilir ve bu nedenle cerrahi operasyon ile alınmalıdırKötü Huylu Yağ Doku Tümörleri: Deri altında bulunan yağlı dokunun kanserleşmesi sonucu oluşan kitlelerdirYAĞ BEZESİ İÇİN HANGİ BÖLÜMDEN RANDEVU ALINIR?Yağ bezesi sorunları için sağlık kuruluşlarının genel cerrahi polikliniklerinden ya da dermatoloji polikliniklerinden randevu alınması gerekir. Gözle görülen yağ bezeleri ilk olarak doktorlar tarafından fiziksel muayene ile incelenir. Yağ bezelerinin el yordamı ile hissedildiği ancak görülemediği durumlarda ise uzman hekimler kişilerden ultrasonografik görüntüleme tetkikinin yapılmasını talep eder. Sonuçlar neticesinde uzman hekimler tanıyı koyar ve gerekli tedavi yöntemini de devreye sokar.

Yorum yapın