Altın fiyatları rekor seviyelere yakın!

Altın fiyatları Perşembe günü Asya ticaretinde istikrarlı seyrederek, tüccarların ABD enflasyonu ve faiz oranlarına ilişkin yeni işaretler öncesinde sarı metal almasıyla rekor seviyeye yaklaştı.
Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Çinli bakır izabe tesislerinin üretim kesintisi önerdiğini gösteren raporların ardından son kayıplarından toparlanarak 11 ayın en yüksek seviyelerine geri döndü.
Altın fiyatları, Fed’in Haziran ayı devam eder etmez faiz oranlarını düşürebileceği beklentilerinin etkisiyle bu haftaki kayıplarının çoğunu geri aldı. Ancak doların bir ayın en yüksek seviyesine yakın seyreden gücü altın fiyatlarının rekor seviyelerde kalmasını sağladı.
Spot altının onsu 2.195,34 dolarda sabit kalırken, Nisan ayı altın vadeli işlemleri ons başına 2.215,80 dolara yerleşti. Spot fiyatlar geçen hafta belirlenen ons başına 2.222,90 dolarlık rekor seviyenin hemen altındaydı.
Altın fiyatları PCE verileriyle sabit, Fed konuşmacıları odak noktasındaŞimdi odak noktası doğrudan Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Cuma günkü PCE verileri oldu. Enflasyondaki düşüşe dair herhangi bir işaret, metal piyasalarında güçlü kazanımlara yol açacak ve erken faiz indirimi ihtimalini artıracak.
PCE verilerinin yanı sıra Cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell ve FOMC üyesi Mary Daly’nin ayrı adreslerinin de açıklanması bekleniyor. Diğer Fed yetkililerinin bu hafta biraz şahin bir ton kullanmasının ardından iki faiz indirimine ilişkin sinyaller yakından izlenecek.
Başkan Christopher Waller, yapışkan enflasyon ve ABD ekonomisinin dayanıklılığını öne sürerek merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye başlamak için acelesi olmadığı konusunda uyardı.
Daha uzun bir süre boyunca yüksek faiz oranları, altına yatırım yapmanın fırsat maliyetini artırdığı için altın fiyatları açısından olumsuz bir işarettir.
Bu fikir diğer değerli metalleri de baskı altında tuttu. Platin vadeli işlemleri %0,3 artışla ons başına 914,0 dolara yükselirken, gümüş vadeli işlemleri ons başına 24,777 dolar seviyesinde sabit kaldı.

Yorum yapın