ABD hariciyesinde Gazze tepkisi: Annelle Sheline istifa etti

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana Siyonist İsrail’in katlettiği çocuk, kadın, yaşlı ve sivillerin sayısı on binleri aştı. Soykırıma dönüşen katliama dünyanın vicdanlı sesleri tepki gösteriyor. İsrail’in en büyük destekçisi olan ABD’de ise daha önce İsrail Büyükelçiliği önüne gelip “Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim” diyerek kendisini ateşe veren ABD Hava Kuvvetlerinde aktif görevli 25 yaşındaki Amerikan askeri Aaron Bushnell büyük dikkat çekmişti.
Dün ise ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı Annelle Sheline, Joe Biden yönetiminin Gazze politikasına ve halen İsrail’e silah göndermesine tepki olarak istifa etti. Yaşanan vahşete daha fazla dayanamayan Sheline, “Bir insan hakları savunucusu olarak ABD’nin sahip olduğu hangi itibarı varsa (Gazze’deki) savaştan bu yana neredeyse tamamen yok oldu.” ifadesini kullandı.
GAZZE’DE YAŞANAN VAHŞETE KARŞI ABD SOMUT BİR ADIM ATMADIDışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkileri Bölümündeki görevinden ayrılan Sheline’in görevi bırakma sebeplerinin yer aldığı mektubu, CNN’in internet sitesinde yayınlandı. Biden yönetiminin Gazze politikasını sert sözlerle eleştiren Sheline, tüm dünyanın gözü önünde on binlerce masum Filistinlinin öldürülmesi karşısında kendi yönetiminin ve Bakanlığın somut bir şey yapmadığını belirtti.
“İSRAİL’İN KATLİAMLARINI MÜMKÜN KILAN BİR YÖNETİME HİZMET EDEMEYECEĞİM”Sheline, mektubunda, “İsrail’in neden olduğu bu katliamları mümkün kılan bir yönetime hizmet edemeyeceğim için Dışişleri Bakanlığındaki görevimden istifa ediyorum. Bir insan hakları savunucusu olarak ABD’nin sahip olduğu hangi itibarı varsa (Gazze’deki) savaştan bu yana neredeyse tamamen yok oldu.” ifadesini kullandı.
Biden yönetimi içinde ve Bakanlıkta kendisi gibi düşünen pek çok insan olduğunu belirten Sheline, aslında sessizce istifa etmeyi düşündüğünü ancak bu fikrini etrafındaki iş arkadaşlarına ilettiğinde birçok kişinin “Bizim için de sesini yükselt” dediklerini anımsattı.
“İSRAİL, HUKUKA UYGUN DAVRANIYOR” DEMEK ALAY ETMEKTİRABD yönetiminin daha birkaç gün önce “İsrail’in uluslararası hukuka uygun davrandığı” kanaatine vardığını ve bunun ciddi bir “ahlaki zemin kaybı” olduğunu kaydeden Sheline, “İsrail, insani yardım girişini engellerken ve ABD havadan gıda atmak zorunda kalırken bunu söylemek, Biden yönetiminin hukukla ve masum Filistinlilerin kaderiyle ilgili tezleriyle alay etmektir.” ifadesine yer verdi.
Sheline, ABD yönetiminin İsrail’e halen hiçbir sınırlama olmadan silah gönderiyor olmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, hem Demokratlarda hem de kamuoyunda bu noktada ciddi tepki olduğunu belirtti.
“KIZIM SORDUĞUNDA ELİMDEN GELENİ YAPTIM DİYEBİLECEĞİM””İstifanın temel nedeni, artık bu yönetimle bağlantımın kalmamasını istememdi.” Diyen Annelle Sheline, The Guardian’a verdiği demeçte, ABD’nin İsrail’e silah tedarikini durdurmaya yönelik bir şey yapabileceğine dair inancını kaybettiğini ve bu nedenle istifasını sunduğunu ifade etti. Sheline, birçok meslektaşının kendisine mali zorlukları aşabilirlerse istifa edeceklerini söylediğini ve işten sessizce ayrılmak yerine ayrılma nedenleri hakkında konuşması için kendisini teşvik ettiğini belirtti.
Sheline, “Küçük bir kızım var. Henüz iki yaşında bile değil. İleride bir gün bu konuyu öğrenirse ve Dışişleri Bakanlığında çalıştığım için bana bunu sorarsa ona elimden geleni yaptığımı söyleyebilmek istiyorum.” dedi.
ULUSLARARASI HUKUKUN İHLAL EDİLDİĞİNE DAİR KANITLAR VARSheline, Dışişleri Bakanlığının, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair pek çok kanıttan haberdar olduğunu kaydederek, “Burada yasalar açık ve elimizde kanıtlar var. Fakat ayrıntılar takip edilmiyor.” ifadesini kullandı.
Ekim 2023’te ABD Dışişleri Bakanlığı Müttefikler ve Ortaklara Silah Tedariki Bölümünde Genel Müdür olarak çalışan Josh Paul da benzer gerekçelerle görevinden istifa etmişti. Daha sonra çeşitli yönetim kademelerinde görev yapan yetkililer, ortak bir mektup kaleme alarak Biden yönetimine “İsrail’e silah satışını durdurma” çağrısında bulunmuştu.

Yorum yapın