Çikolata Hakkında 16 İlginç Bilgi

Çikolata, sadece lezzeti ile değil, tarih boyunca oynadığı rollerle de dikkat çeken bir gıdadır. Bu makalede, çikolata ile ilgili daha önce duymadığınız bilgileri sizler için derledik. Hazırsanız, tatlı krizlerimizi gidermeye yarayan bu popüler gıda ile yeniden tanışalım!
Çikolatanın Antioksidan GücüBitter çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar, kalp sağlığını koruyan güçlü bir kalkan oluşturur. Yani, çikolata yalnızca bir atıştırmalık değil, sağlığımızı koruyan da bir yiyecektir.
Enerji DeposudurBir dilim çikolata, 45 metre yürümek için gerekli olan enerjiyi sağlayabilir. Bu küçük atıştırmalık, anında enerji ihtiyacınızı karşılayabilir.
Çikolata, Kristof Kolomb’un KeşfiKristof Kolomb ve arkadaşları, dünyayı dolaşırken kakao çekirdeklerini keşfettiler. Bu keşif, günümüzde çikolatanın bulunuşunu şekillendirdi.
Mutluluk VericidirÇikolata, içerdiği bileşenler sayesinde mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin salınımını artırır. Bu nedenle, çikolatanın ruh halimizi olumlu yönde etkilediği sadece bir şehir efsanesi değildir. Stres ve depresyon gibi anlar için ideal bir atıştırmalıktır.
Çikolatanın Tüketim MiktarıSadece Amerika’da yılda yaklaşık 1.3 milyar ton çikolata tüketilir. Çikolata, dünya çapında oldukça popüler olan bir atıştırmalıktır.

Tat ve Koku BileşenleriÇikolatanın içinde 600’den fazla tat ve koku bileşeni bulunur. Çikolata, lezzeti ve kokusu ile mutluluk verir! Çikolatanın kokusu, beyinde rahatlama sağlayan theta dalgalarını uyarır.
Çikolatanı Tarihi RolüII. Dünya Savaşı sonrasında, Nazilerin Churchill’i çikolata içinde bir patlayıcı düzenek ile öldürmeyi planladığına dair ortaya çıkan bir mektup bulunmaktadır. Çikolata, tarih içerisinde de önemli bir role sahiptir.
Sarı Renkli ÇikolataPek bilinmese de, çikolata aslında; siyah, beyaz ve kahverengi olmak üzere üç ana renkte değil, sarı renkte de olabilir.
Obezite ve DiyabetBitter çikolatadaki bazı maddelerin obeziteyi ve Tip 2 diyabeti engellemeye yardımcı olabileceğini gösteren araştırmalar, çikolatanın sağlık açısından da olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Diş Sağlığına da Katkısı BulunurKakao çekirdeğinde bulunan bir madde, diş çürümelerine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Ağızda, antibakteriyel bir etkiye sahiptir. Yani, çikolata aslında bilinenin aksine, diş sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Fındık ve Bademli ÇikolataDünya genelinde üretilen fındığın %20 bademin %40’ı kadarı, çikolata ürünlerinde kullanılmaktadır. Fındık ve badem, çikolata endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Hem lezzetlerine olan talep hem de sağlık açısından sundukları faydalar nedeni ile çikolata üreticileri tarafından sıkça tercih edilirler. Fındık, çikolataya eşsiz bir lezzet katar. Fındık, genelde çikolata kaplamalı fındık barları, fındıklı çikolatalar ve fındıklı çikolata parçacıkları gibi ürünlerde kullanılır. Badem de çikolata endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir diğer bileşendir. Özellikle sütlü çikolata ve beyaz çikolata içinde sıkça görülür.
Çikolatanın içerdiği MinerallerÇikolata, vücut için gerekli olan çeşitli mineralleri içerir. Bunlar arasında; çinko, selenyum ve potasyum bulunur.
Yaşlanmayı Geciktirici ÇikolataBazı çikolata markaları, yaşlanmayı geciktirdiği iddia edilen özel bileşenler içerir. Yani, çikolata sadece bir tatlıdan ibaret değildir. Aynı zamanda sağlık ve güzellik için de kullanılabilen bir gıdadır.
Tarihte ÇikolataArkeologlar, M.Ö. döneme ait Olmec sürahilerinde kakao izlerine rastladılar. Bu da çikolatanın tarih öncesi dönemlerden beri insanlar ile olduğunu göstermektedir.
Kakao AğacıÇikolata kelimesi, Yunanca’da “tanrıların yiyeceği” anlamına gelen “Theobroma” kelimesinden gelir. Kakao çekirdekleri, Theobroma Cacao adlı kakao ağaçlarından elde edilir.
Beyaz ÇikolataTeknik olarak beyaz çikolata, çikolata olarak kabul edilmez; çünkü içinde kakao bulunmaz. Bitter çikolata ise daha sağlıklıdır çünkü daha fazla kakao ve daha az şeker içerir.

Yorum yapın