Rusya’da TL likiditesi azalıyor! Dolara karşı hamle gelecek mi?

Ocak ayında Moskova Borsası’nda Türk Lirası (TL) işlem hacmi 13,9 milyar rublede kaldı. Gazete miktarın aralık ayına kıyasla dört kat azaldığına dikkat çekti. 2023’te TL işlem hacmi önceki yıla kıyasla 17 kat artarak 465 milyar rubleye kadar yükselmişti. Ancak TL işlemlerin tüm işlemler içindeki oranı yüzde 0,75. Buna rağmen TL Rusya’da en çok işlem yapılan dördüncü yabancı para birimi konumunda. Piyasadaki aktörler durumun düzelmesi için Vladimir Putin’in Türkiye gezisinin gerçekleşmesini bekliyor.
ABD dolarına büyük darbe! 20 ülke Rusya’ya katıldı!
BRICS’in dolardan arındırma planlarıyla alakalı yürüttüğü çalışmaya 20 ülke katıldı. ABD dolarını terk etmek için Rus Ödeme sistemi benimsenecek. Rusya, SWIFT’e alternatif olarak halihazırda 159’dan fazla yabancı katılımcının bulunduğunu söylüyor. BRICS ittifakı için Batı ödeme sistemine meydan okumanın bir yolunu bulmak, altyapısının önemli bir yönü olurken, Rusya’nın Finansal Mesajları İletme Sistemi’nin (SPFS) iyi bir alternatif olabileceği düşünülüyor.
İRAN VE RUSYA ANLAŞTIGeçtiğimiz ay, İran ile Rusya’nın ticari işlemlerde ABD doları yerine ulusal para birimleriyle ticaret konusunda vardığı anlaşmanın nihai sonuca ulaştığı bildirildi. ABD yaptırımları altındaki İran ve Rus bankalarının bundan böyle yerel para birimleriyle işlem yapmak için SWIFT dışında bankalar arası sistemleri kullanabileceği belirtildi. İran ile Rusya, Temmuz 2022’de karşılıklı ticari işlemlerde ABD doları yerine ulusal para birimlerini kullanmayı planladığını açıklamıştı.

Yorum yapın