Emekliye yüzde 49,25 zam sonrası oluşan farklar ne zaman yatacak? Bakan duyurdu

SSK ve Bağ-Kur emekli kök maaşlarına yapılan zam yüzde 49,25’e yükseltildi. Sayıları milyonları bulan emekliler, ek zammın ne zaman hesaplara yatacağını merak ediyor.
Resmi enflasyon rakamlarıyla hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak yüzde 37,57 zam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yüzde 42,6’ya yükseltilmişti. SSK ve Bağ-Kur emeklisine bir ek zam daha verildiğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan duyurdu. Yeni açıklanan zamla birlikte, yüzde 37,57’den yüzde 42,6’ya yükseltilen SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak zam oranı, yüzde 49,25’e yükseltildi.
SSK-BAĞKUR EMEKLİLERİNİN MAAŞLARI AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALSA DA MEMUR EMEKLİSİYLE AYNI ORANDA ZAM ALACAKLARBakan Işıkhan, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25’e yükseltiyoruz” dedi. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklileri her ne kadar maaşları açlık sınırının altında kalsa da memur emeklileri ile aynı oranda zam almış olacak.
YENİ ZAM FARKININ ÖDEMELERİ NE ZAMAN?Emekliye ek zam ve 10 bin TL en düşük emekli maaşı bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşacak. Bakan Işıkhan emeklilere zammın ne zaman ödeneceğine ilişkin, “Ocak ve Temmuz aylarında emeklilerimizin aylıkları artmakta temmuz ayında da memurlar için toplu sözleşmenin, SSK ve Bağ-Kur içinde mevzuat çerçevesinde emekli aylıkları artacak. Teklifimiz Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra oluşan aylık farkları 1 haftada ödenecek” dedi.
EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?Yüzde 49,25 zam oranı hesaplandığında ise maaş zamları şu şekilde oluştu:
7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL, 
10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 14.925 TL, 
13 bin 500 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 20.148 TL,
15 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 22.387 TL,
17 bin 500 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 26.118 TL alacak.
YENİ ZAM 10 BİN TL OLARAK AÇIKLANAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINI DA ETKİLER Mİ?Meclis’e sevk edilen yasa teklifinde en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlendi. Emekli maaşlarına ilişkin son zam kararının bu rakamda herhangi bir değişikliğe neden olması beklenmiyor.
KÖK MAAŞ OYUNUEmekli maaşlarına yapılan yeni ek zamla yüzde 49,25’e yükselen zam oranıyla en düşük maaş olan 10 bin TL’yi alanların kök maaşı önem kazandı. Kök maaşı 6500 lira olan bir emekli en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın üzerinde aylık alacak. 6 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL’ye eşitlenecek.
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN KÖK MAAŞI NASIL BULUNUR?7500 lira en düşük emekli maaşı alanların kök maaşlarına ulaşmaları için farklı yöntemler uygulaması gerekiyor.
SSK’dan emekli olanlar için e-Devlet’e giriş yapıp arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor. Ardından gelen sayfada “Detay” kısmına tıklayıp açılan pencerede en alt kısımlarda yer alan “5510 Ek 19 Miktarı” yazan yerdeki tutarı 7500 liradan çıkarması gerekiyor. Böylece kök maaş ek ödeme dahil ortaya çıkmış oluyor.
Bağ-Kurlular ise e-Devlet’e girip arama kısmına “4B Emekli Aylığı” yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor. Ardından gelen pencerede “4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın” sekmesini tıkladıktan sonra gelen pencerede SGK’ya ait döküm görülecektir.

Yorum yapın