Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı!

Türkiye, uzaydaki hedeflerine bir adım daha yaklaştı.
ALPER GEZERAVCI UZAY İSTASYONUNA ULAŞTITürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 3 astronotla birlikte yer aldığı “Axiom-3 uzay misyonu” kapsamında SpaceX’in Dragon uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarıyla kenetlenerek tarihi bir olaya imza attı.
Gezeravcı, İspanyol astronot Michael Lopez-Alegria, İtalyan Walter Villadei ve İsveçli Marcus Wandt ile birlikte yaklaşık 36 saatlik bir uzay yolculuğunun ardından TSİ 13.40’ta ISS’ye ulaştı. Axiom-3 ekibini, uzay görevine 27 Eylül’de başlayan “Expedition 70” astronotları ve kozmonotları karşılayacak.
13 FARKLI BİLİMSEL DENEYE İMZA ATILACAKAxiom-3 uzay misyonu kapsamında ISS’de 14 gün kalacak olan Gezeravcı ve diğer astronotlar, uzayda bulundukları süre boyunca insan fizyolojisi ve endüstriyel gelişmelere odaklanan çok sayıda bilimsel deney gerçekleştirecek.  Astronotlar, görevin tamamlanmasının ardından Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak.
TARİHİ OLAY TAKSİM’DE KURULAN ÇADIRDAN TAKİP EDİLDİTürkiye’nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştiren Gezeravcı’yı taşıyan uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulan Taksim Meydanı’ndaki “dome çadır” adlı, dev kubbeli planetaryumdan vatandaşlar tarafından takip edildi.
Kenetlenme anını kurulan çadırlarda takip eden vatandaşlar, bu ana canlı şahitlik etmiş oldu. Vatandaşların yanı sıra Taksim’de bulunan turistler de kenetlenme sürecini izledi.
19 OCAK CUMA GÜNÜ FIRLATILMIŞTITürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın görev aldığı Axiom-3 uzay misyonu 19 Ocak’ta resmen başlamıştı. Gezeravcı ve beraberindeki astronotları SpaceX’in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyacak olan Falcon-9 roketi, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 19 Ocak saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatılmıştı. Fırlatmanın ardından Falcon-9 roketinin yeniden kullanılabilirlik özelliğine sahip ilk aşama güçlendiricisi, Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndaki İniş Bölgesi 1’e (LZ-1) dönmüştü.

Yorum yapın