Somali-Etiyopya gerilimi tımanıyor! Arap Birliğinden acil toplantı kararı..

Arap Birliği, Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimi ele almak üzere bakanlar düzeyinde çevrim içi toplantı düzenleme kararı aldı.
TOPLANTI 17 OCAK’TAMısır resmi haber ajansı MENA’ya göre, Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zeki, gazetecilere yaptığı açıklamada, dışişleri bakanları düzeyindeki acil toplantının 17 Ocak’ta gerçekleştirileceğini belirtti. Toplantıda, Etiyopya ile Somaliland arasında imzalanan ve Somali’nin kuzeybatısındaki Kızıldeniz’de Etiyopya’ya işletme imtiyazı tanıyan mutabakat zaptının yansımaları ele alınacak.
TOPLANTIYA FAS BAŞKANLIK EDECEKArap Birliği’nin toplantısının Fas’ın başkanlık edeceği ve Somali’nin talebi ile 12 Arap ülkesinin desteğiyle gerçekleştirileceği ifade edildi. Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre’nin, mutabakatın hükümsüz olduğunu açıklamasının ardından, Arap Birliği ülkeleri, Somali’nin toprakları üzerindeki egemenliğini desteklediklerini duyurmuştu. Toplantıda, bölgedeki tansiyonun düşürülmesi ve diplomatik çözümlerin aranması bekleniyor.
NE OLMUŞTU?Somali’den 1991’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, 1 Ocak’ta imzalanan mutabakat zaptıyla Etiyopya’ya ticari ve askeri amaçlar için kıyılarını kullanma izni vermişti. Somaliland nihai anlaşmanın imzalanmasıyla Etiyopya’nın kendisini bağımsız olarak tanıyacağını açıklamıştı. Somali’nin tepkisini çeken anlaşma sonrası bölge ülkeleri liderleri, tansiyonu düşürme çağrısında bulunmuştu.

Yorum yapın