Mehmetçik dertli… Emekli uzman çavuş ve astsubaylar geçinemiyor

Uzman çavuşlar ve astsubaylar yıllarca ülkenin dört bir yanında canlarını hiçe sayarak görev yaptılar. Ölümle burun buruna gelmek zorlamıyor onları ama emekli olduktan sonra geçinememek ağırlarına gidiyor. 27 yıl 9 ay vatana hizmet eden, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde farklı görevlerde çalışan emekli astsubay Hamza Dürgen’in emekli maaşı 15 bin 562 lira. Emekli uzman çavuş Ömer Doğan’ın emekli maaşı ise 12 bin 700 lira. Memur emeklilerine yapılacak yüzde 49.25’lik zamla birlikte maaşları 17 binlik asgari ücretin üzerine ancak çıkabilecek. Kıdemli astsubay ve astsubay emeklilerinin maaşlarında düzeltme sağlayacak yasa teklifi Mayıs seçimlerinden önce Meclis’e geldi ama henüz görüşülmedi.
“GAZİ YA DA ŞEHİT OLMADAN EMEKLİ OLMAYA HAK KAZANIRSANIZ BU DEFA DA İNŞAATLARDA FABRİKALARDA BEKÇİLİK YAPIYORSUNUZ”Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği (TUZED) Genel Başkanı Ömer Doğan katıldığı bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, “Yıllarca Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görev yapıyorsunuz. Çocuğunuzu yılda bir kez görüyorsunuz. Benim çocuğum şu an üniversite okuyor. Kirası 6 bin 500 TL. Benim aldığım emekli maaşı 12 bin 700 TL. Ben hayatta kalmak için ne yapmam lazım” diye sordu. Doğan, “Gazi ya da şehit olmadan emekli olmaya hak kazanırsanız bu defa da inşaatlarda fabrikalarda bekçilik yapıyorsunuz. Biz istiyoruz ki emekli albaylarımız 35 bin lirayı 40 bin lirayı hak ediyorlar alsınlar ama uzman çavuşlarımızın emeklisine de 30 bin lira civarında bir maaş verilmesi ne albaylarımızı rencide eder ne de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hazinesine bir yük getirir” dedi.
“KAHRAMANLARIMIZ EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE SİTELERDE GÜVENLİK GÖREVLİLİĞİ YAPIYOR”Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Başkanı Hamza Dürgen, “Bordo bereyi takıp, dağların kartalları olan mavi vatanın bekçileri olan kahramanlarımız emekli olduktan sonra öyle zor durumlara düştü ki, şu an birçoğu alışveriş merkezlerinde ya da sitelerde güvenlik görevliliği yapıyor. Bu da bizi derinden yaralıyor. Ben emekli astsubay olarak şu an hükümetimizin belirlediği asgari ücretin altında bir maaş alıyorum. Bizim asgari ücretin 2, 3 katı emekli maaşı almamız gerekiyor. Kaldı ki ben emekli olduğumda 3 asgari ücret üzerinden maaşım vardı. Şu an için asgari ücretin altında maaş alıyorum” şeklinde konuştu.

Yorum yapın