BASK Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici: Kaşıkla verilen kepçe ile alındı

BASK Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, kamu çalışanlarının mağduriyetlerinin artarak devam ettiğini belirterek, “Her altı ay için verilen artış kaşık ile olurken enflasyon ise kepçe ile geri almıştır. Kamu görevlileri ve emekliler 2024 Ocak ayı için toplu sözleşme gereği sadece yüzde 15 artış alacaktır. Geçen yıldan enflasyon farkı olarak verilecek olan yüzde 29,78 artış zam değil, geçen yıldan cebimizden çıkanların telafisidir” dedi.
TÜİK’in Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından kamu çalışanlarının ve emeklilerin aylıklarında artış ortaya çıktı. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, kamu çalışanlarının 2023 yılının ikinci 6 ayında alacaklı hale geldiğini belirterek, toplu sözleşmede karara bağlanan zam kararı ile sadece yüzde 15 zam alındığının altını çizdi.
Kamu görevlileri ve emeklilerinin toplu sözleşme gereği yüzde 15 artış alacağını belirten Öğretici, enflasyon sebebiyle yaşanan kayıplara dikkat çekerek, “Kamu görevlileri ve emekliler 2024 Ocak ayı için toplu sözleşme gereği sadece yüzde 15 artış alacaktır. Geçen yıldan enflasyon farkı olarak verilecek olan yüzde 29,78 artış zam değil, geçen yıldan cebimizden çıkanların telafisidir. Kaldı ki 6 ay boyunca cepten çıkan telafiler geri ödenmeyecek, Ocak ayından itibaren telafinin olması engellenecektir” ifadelerini kullandı.
“ENFLASYON ALTINDA KALMAYACAK REFAH PAYI VERİLMELİ”Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin yıllardır aldığı artışların enflasyonun altında kaldığını ifade eden Öğretici, yapılan artışların ise sadece TÜİK verileri kadar olduğunun altını çizerek, “Aslında memur ve emeklilerin ücretleri yerinde saymış, hiçbir zam alınamamıştır. Bilinmelidir ki enflasyon kadar artış sıfır zamdır. Kaldı ki TÜİK enflasyonu kadar yapılan artış ise alım gücünü düşüren eksi zamdır. Tüm bu nedenlerle memur ve emeklilere enflasyon altında kalmayacak refah payı verilmesi şarttır” diye belirtti.
BAZI KAMU ÇALIŞANLARININ KAYIPLARI DİKKAT ÇEKTİBASK tarafından yapılan araştırmaya dikkat çeken Öğretici, TÜİK tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre bazı kamu çalışanlarının kayıplarına açıkladı. Bazı kamu çalışanlarının aylıklarında ki erime dikkat çekerken, “9’a 1 derecede kadrolu bir memurun kaybı 8 bin 73,78 TL, 9’a 1 derecede kadrolu bir öğretmenin kaybı 8 bin 584,27 TL, 9’a 1 derecede kadrolu bir pratisyen doktorun kaybı 11 bin 584,31 TL, 9’a 1 derecede kadrolu bir hemşirenin kaybı 9 bin 229,32 TL, 9’a 1 derecede kadrolu bir teknisyenin kaybı 8 bin 265,01 TL, 8’e 1 derecede kadrolu bir mühendisin kaybı 10 bin 782,13 TL” olarak açıklandı.

Yorum yapın