İmsak, iftar vakitleri, Ramazan başlangıcı doğru mu? Diyanet takvimi gerçek mi?

Prof. Dr. Cevat Akşit Hocaefendi, Ramazan ayına kısa bir süre kala merak edilen bir konuya açıklık getirdi. Çok sayıda Müslümanın merak ettiği konulardan bir tanesi de Diyanet takviminin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı. Özellikle açıklanan sahur ve iftar saatleri zaman zaman bazı isimler tarafından tartışmaya açılıyor. Konuya ilişkin Prof. Dr. Cevat Akşit Hocaefendi yaptığı açıklamada detaylı bilgi vererek “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bildirdiği saatlere uymak lazım.” ifadelerini kullandı.
Ramazan ayı ne zaman başlayacak? İlk sahura ne zaman yapılacak?
Diyanet’ten açıklama geldi: 2024 fitre miktarı belli oldu!
İFTAR VAKİTLERİ DOĞRU HESAPLANIYOR MU?İşte Prof. Dr. Cevat Akşit Hocaefendinin konuya ilişkin yanıtı:
‘Ramazan’ın girişi, çıkışı, imsak vakitler, güneşin batışı, doğuşu, ayın doğuşu, batışı bunlar astronomi alimlerimizin tespit ettiği usullerle oluyor ve bizim Kandilli Rasathanesini de ben 1967’de ziyaret etmiştim. Biliyorsunuz orayı Mehmet Akif’in merhumun arkadaşı Fatih Gökben Hoca kurmuş. Kendisi hem fakihtir hem de alimdir.
Çok güzel esaslara dayandırmış müesseseyi. O zaman için bana söyledikleri iki yıl kesin olarak hiç hatasız tespit ediyoruz geleceği. İki yıldan sonra binde bir ihtimalle bütün bu işleri tespit ediyoruz. Dünya da bizden öğreniyor. O kadar sağlam. işi tespit ediyoruz demişti. Diyanette onlardan alıyor tabi. Ayrıca diyanette biliyorsunuz vakitler var. Bu namaz vakitlerini mübarek günleri ayları takip eden görevli memur arkadaşlarımız var. Eski kitaplarda tabi bu şimdiki aletler olmadığı için ihtiyat payı diye bir şey ayırıyorlardı.
Şimdi Peygamberimiz (SAV) koyduğu ölçüye göre gözle esası vardır dinde, aletle tespit etmek yoktur. Ama o aletler öyle gelişti ki ben Amerika’da bulunduğum sırada oradaki profesörlerle de tanıştık, görüştük. Onlar artık hiç kimsenin tesiri altında kalmadan bu şeyleri tespit ediyorlar. Gayet işin uzmanılar. Gözle görülecek vakti de biliyorlar. Yani ayın bir astronomi çizgisini geçince yeni ay başladı deniyor. Ama Peygamberimiz gözle görülmeyi esas aldığı için o astronomi çizgisinden ay açtıktan sonra görülebilir.
Onu da o aletler tespit ediyorlar ve ona göre işte bayram ilan ediliyor, oruç başlatılıyor, vakitler ona göre ilan ediliyor. Bu vakitler konusunda da tabii Güneşin, ayın, dünyanın basıklığı, yuvarlaklığı gibi hesaplardan o alimler İmam Azam, İmam Şafii hep bunlar biliyorlarmış. Ona göre herkes bir yol seçmiş. İmam Azam Hazretlerinin mesela öğle vakti, ikindi vakti, yatsı vakitlerinde ona göre bir kendi tespiti var. İmameyi’nin, İmam Şafii Hazretlerinin ona göre tespiti var. Bütün bunları bu şeyler biliyorlar. Bu meclisler biliyorlar. Şimdi ihtiyat payına gerek yok. Artık kesin olarak şey ediliyor, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bildirdiği saatlere uymak lazım.’

Yorum yapın