Mehmet Şimşek’ten sermaye artırımı talimatı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz yıl temmuz ayından bu yana yurt dışına mal satımının desteklenmesi amacıyla Türk Eximbank’ın sermayesini artırma talimatı verdiğini duyurdu.
KREDİ LİMİTİ 10 KAT ARTTIRILDIŞimşek, ihracatın ve ihracatçının desteklenmesine yönelik politikalara önem verdiklerini belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynaklı günlük reeskont kredi limitinin 10 kat artışla 3 milyar liraya yükseltildiğini hatırlattı. Ayrıca, Türk Eximbank’a geçen yıldan beri yapılan sermaye artışlarına vurgu yaparak, bu yılın ocak ayında 3,3 milyar lira sermaye aktarımı gerçekleştirildiğini ifade etti.
“EN KISA ZAMANDA SONUÇLANDIRACAĞIZ”Şimşek, sermaye artırımına ilişkin verdikleri kararı anımsatarak  “Ticaret Bakanı’mız Ömer Bolat ile de istişare ettik. İhracatçımıza nefes olan Türk Eximbank’a son 7 ay içinde üçüncü kez sermaye artırımı yapılmasına yönelik çalışmaları başlattık, en kısa zamanda sonuçlandıracağız.” ifadelerini kullandı.
HEDEF 50 MİLYAR DOLARLIK DESTEKGeçen yıl Türk Eximbank’ın ihracatçılara 19,6 milyar dolar nakdi kredi ve 22,4 milyar dolar alacak sigortası ve garanti olmak üzere 42 milyar dolar destek verdiğini ifade eden Şimşek, Bankanın bu yıl da ihracatçılara 50 milyar dolar destek sağlamayı hedeflediğini belirtti.
KAYNAK TEMİNİNE YÖNELİK ÇALIŞMA SÜRÜYORSermaye piyasalarında geçen hafta 500 milyon dolarlık finansman sağladığını ifade deden Hazine ve Maliye Bakanı, “Bankamızın, ihracatçılarımızın uzun vadeli finansman ihtiyaçları doğrultusunda 2024’ün ilk yarısında tamamlanmak üzere 10 yıla kadar vadeli ve uygun maliyetli 1,5 milyar dolarlık uluslarüstü finansal kuruluşlardan kaynaklar temin edilmesine yönelik çalışmaları devam ediyor.” dedi
KREDİ MALİYETLERİ AŞAĞIYA ÇEKİLECEKBakan Şimşek, ihracatçıların finansmana erişim sorununu çözmek amacıyla teminat mektubunun yanı sıra farklı teminat türleriyle kredi kullandırılmasını sağlamaya önem verdiklerini ve sermaye artırımlarının ardından Bankanın ihracatçılara teminat kolaylığı sağlayarak kredi maliyetlerini aşağı çekecek çalışmalarının daha da hızlanacağını vurguladı.

Yorum yapın