Irak için ne planlıyorlar? BM yetkilisi bile kaçıyor!

Birleşmiş Milletler’in Irak’taki siyasi misyonunun başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Güvenlik Konseyi’ne Mayıs ayı sonunda istifa etmeyi beklediğini söyleyerek, ülkenin “bıçak sırtında” olduğunu ekledi. Eski Hollanda savunma bakanı, 2018 sonlarında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından atandı. 
“Irak’ın istikrar ve ilerleme yolunda ilerlemeye devam edebilmesi için uygun bir ortam şarttır,” diyen Hennis-Plasschaert, Salı günü 15 üyeli Güvenlik Konseyi’ne yaptığı konuşmada, böyle bir ortamın her tarafın itidalini gerektirdiğini söyledi.
Topluca “Direniş Ekseni” olarak bilinen İran bağlantılı gruplar, İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas operasyonun ardından Gazze’de savaşa başlamasından bu yana Lübnan, Yemen, Irak ve Suriye’deki İsrail ve ABD hedeflerine saldırılar düzenliyor.
Washington, Iraklı yetkililerin onlarca yıldır süren çatışmaların ardından ülkede istikrarın sağlanmasına yönelik ilerlemeyi geri alma tehdidinde bulunduğunu söylediği, artan şiddet döngüsündeki saldırılarla karşılık verdi.
Hennis-Plasschaert, “Elbette pek çok otoritenin ve aktörün gerilimin daha da artmasını sınırlamaya çalıştığının farkındayız ancak durumun değişken olmaya devam ettiği açık. Irak, aslında daha geniş bölge, en ufak bir yanlış hesaplamanın büyük bir yangın tehdidi oluşturmasıyla bıçak sırtında kalmaya devam ediyor.” dedi.
“Irak’ın içeriden veya dışından kaynaklanan saldırıları durdurmak için acil bir ihtiyaç var,” diyen Hennis-Plasschaert, “Geçmiş yıllarda birçok kez belirtildiği gibi, bu, devlet kontrolü dışında faaliyet gösteren silahlı aktörlerde dizginlenmeyi içermelidir. ” ifadelerini kullandı.

Yorum yapın