Çalışma hayatında devrim gibi adım!

Haftada 5 gün değil de 4 gün çalışma günü…
Özellikle pandemi sürecinde çoğu işyerinde evden çalışma başladı.
Pandemi sürecinden sonra da bazı iş yerleri çalışanlarına “evden çalışabilirsiniz” uygulaması başlattı.
Bazı işyerleri de “hayır artık ofise dönme vakti” mesajı verdi.
Şimdi tartışılan bir diğer konu haftalık çalışma gün sayısının 5’ten 4’e düşürülmesi.
Araştırmalara göre, 4 gün iş, 3 gün izin denendi verimlilik yüzde 40 arttı.
Verim yüzde 40 artmışEkonomim gazetesi yazarı Şeref Oğuz, haftada 4 gün mesai ile ilgili bu araştırmayla birlikte konu hakkında düşünce ve görüşlerini yazdı. İşte o satırlar;
“Gelişmiş dünya, işgücü verimliliğini konuşuyor. Gündemdeki konu; haftada 4 gün çalışmanın, daha verimli olup olmayacağı… Haftalık 8 saatin aşağıya çekilmesine gençler ve kadınlar sıcak bakıyor. 18-25 yaş arası 1130 genç; çalışma saati yerine çalışma gününün azaltılmasına daha sıcak bakıyor.
Japonya’da 4 gün iş, 3 gün izin denendi verimlilik yüzde 40 arttı. Microsoft Japonya çalışanlarına bir süre için haftada 3 gün izin vermiş, onlardan sadece 4 gün çalışmalarını istemiş. Sonuç çok çarpıcı: Şirkette çalışan 2300 kişi geçen yaz boyunca cuma-cumartesi-pazar izin yapmış verim; yüzde 40 artmış.
Daha az çalış, daha iyi dinlen, daha çok şey öğrenMicrosoft Japonya Başkanı ve CEO’su Takuya Hirano, ‘Daha az çalış, Daha iyi dinlen ve Çok şey öğren’ sloganıyla yola çıkıldığını ve başarılı da olduklarını söylüyor. Çalışanlar bu süre boyunca geçmişe oranla yüzde 25 daha az dinlenme ihtiyacı duymuş, şirketin sırf elektrik tasarrufu yüzde 23 olmuş.
Çalışanlar yüzde 59 daha az şeyi kâğıda basmış, yüzde 92’si gibi ezici çoğunluğu uygulamadan memnun. Başka iyileşmeler de var. Bu dış örnekleri destekleyecek yerel verilere göz atmakta fayda var. Eğer verimli değilse, haftada 4 gün yerine 7/24 dahi çalışsan, değer üretemeyeceksek fayda nerede sağlanacak?..”
İnternet Haber Merkezi
 
 

Yorum yapın