SGK teşvik kaç ay geçerli?

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalılık ve emeklilik işlemlerinin yanı sıra pek çok hizmetten sorumludur. İstihdamın artması amacı ile birçok proje geliştiren ve bu kapsamda hem kişilere hem de kurumlara destek veren SGK, 2024 yılı teşvikleri ile de arama motorlarına sık sık konu olmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu özel sektör işyeri işverenlerine iştihamın artırılması amacı ile çok çeşitli kategoriler altında destek vermektedir. Bu kapsamda henüz işyerini açmış veyahut da SGK teşviklerinden daha önce haberdar olmamış pek çok işveren söz konusu SGK teşviklerini merak etmektedir. Peki SGK teşviki ne anlama gelir? SGK 2024 teşvikleri nelerdir? İşte ayrıntılar…
‘SGK TEŞVİKİ’ NE ANLAMA GELİR?Sosyal Güvenlik Kurumu 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı personel çalıştıran işyeri sahiplerine birçok amaç doğrultusunda destek vermektedir. Kayıtlı sigortalı istihdamının artırılması, gençler, engelliler ve kadınların istihdamlarının artırılması, gelişmişlik farklılıklarının azaltılması ve bölgesel, büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi amaçları doğrultusunda SGK teşviklerinden yararlanılabilmektedir.
SGK TEŞVİKLERİ NELERDİR?Sosyal Güvenlik Kurumu yukarıda sıralamış olduğumuz amaçlar doğrultusunda toplamda 16 prim teşvik, destek ve indirim uygulamasına sahiptir. Söz konusu teşvikler 2024 yılı için de geçerli olup şu şekilde sıralanabilir:
Asgari ücret desteğiSosyal güvenlik destek primi işveren hissesinden 5 puan indirimYurtdışına götürülen/ gönderilen sigortalılar için uygulanan 5 puan indirimMalullük, yaşlılık ve ölüm sigortası işveren hissesinden 5 puan indirimGenç girişimci teşviki4B 5 puan teşviki İşsizlik ödeneği alan kişilerin istihdamı halinde uygulanan prim teşvikiYatırımlarda devlet yardımları hakkında kararlar doğrultusunda uygulanan teşvikKültür yatırımları ve girişimleri hakkında uygulanan sigorta primi teşvikiAraştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetlerine yönelik teşvikEngelli sigortalıların istihdamına yönelik teşvikGenç, kadın ve mesleki belge sahibi olanların istihdamına yönelik teşvikÇok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için işsizlik sigortası teşvikiİş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi teşvikiSosyal yardım alanların istihdamına yönelik teşvikSosyal hizmetlerden faydalanan kişilerin istihdamına yönelik teşvikSGK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ NEDİR?16 başlık altında işyerlerine destek olan Sosyal Güvenlik Kurumu, özellikle asgari ücret desteği ile bilinmektedir. SGK’nın asgari ücret karşılığında çalışanlar için ödediği destek tutarı merak edilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili şartları sağlayan iş yerlerinden bildirilen sigortalılar için iş yerlerine prim desteğinde bulunmaktadır. Söz konuş destek tutarı ise prim ödeme gün sayısı ile 23,33 TL’nin çarpımı sonucu bulunur. 30 gün üzerinden yapılan hesaba göre bir asgari ücretli çalışan için işverene 700 TL civarında prim desteği verilmektedir.
SGK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?SGK’nın asgari ücret desteğinden yararlanmak isteyen işyerleri için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu kapsamda asgari ücret desteğinin verildiği durumlar şu şekilde özetlenebilir:
2024 yılında ilk kez tescil edilen işyeri işverenleri ile 2023 yılında prime esas günlü kazancı 671 TL, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde bin 341 TL ve taşkömürü işyerlerinde bin 789 TL’nin altında çakıştırılan sigortalıların işverenleri prim desteği alabilir.2024 yılında ilk kez tescil edilmiş olan işyerlerinde çalışan sigortalıların tamamı için prim desteğinden yararlanılabilir.Prim desteği için kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması ve sahte sigortalı bildiriminde bulunulmamış olması gerekir.SGK ASGARİ ÜCRET TEŞVİKİ KAÇ AY GEÇERLİ?İşverenler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun asgari ücret desteğinden 12 ay boyunca yararlanabilmektelerdir.

Yorum yapın