Qualcomm, Intel’i satın almak için masaya oturdu: CEO Amon, bizzat görüşmelere katılıyor!

Teknoloji devi Qualcomm, zor günler geçiren Intel’i satın almak için bir girişimde bulunduğu ortaya çıktı.
Qualcomm’un CEO’su Cristiano Amon, 50 yıllık bir geçmişe sahip olan Intel’i satın almak için bizzat görüşmelere katılıyor. Reuters’a konuya ilişkin bilgi veren bir başka kişi de, Amon, şirket için farklı satın alma seçeneklerini aktif olarak incelediğini kaydetti.
“RESMİ BİR TEKLİFTE BULUNULMADI!”Ayın başında çıkan haberlere göre, Qualcomm, Intel’in tasarım departmanının belirli bölümlerini, özellikle de PC tasarım birimini satın alma ihtimalini duyurmuştu.
San Diego merkezli şirket, Intel ile sürdürdüğü görüşmelerde henüz resmi bir teklifte bulunmadı.
Görüşmelerin gizli olması nedeniyle kaynaklar isimlerini açıklamak istemezken, Intel yorum yapmayı reddetti. Qualcomm ise Reuters’ın sorusuna henüz cevap vermedi.
“TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE EN BÜYÜK DEVRALMA GİRİŞİ OLACAK!”Bu teklif, Broadcom’un 2018’de Qualcomm’u 142 milyar dolara satın almak istemesinden ve Başkan Donald Trump’ın ulusal güvenlik risklerini gerekçe göstererek bu anlaşmayı iptal etmesinden bu yana teknoloji sektöründeki en büyük devralma girişimi olacak.
Intel’in hisse fiyatı yıl başında 50 dolar seviyesindeyken şu anda 21 dolara inmiş durumda… Bu haliyle bile Intel’in piyasa değeri 90 milyar doları aşıyor.
Gerçeleşmesi halinde anlaşmanın ABD, Çin ve Avrupa’daki antitröst düzenleyicilerinin incelemelerine maruz kalması muhtemel. Qualcomm’un düzenleyici onayları alabilmesi için Intel’in bazı bölümlerini elden çıkarması gerekebilir.
“INTEL ÇOK GERİDE KALDI!”PC ve dizüstü bilgisayar çipleri gibi birçok alanda rekabet eden Qualcomm ve Intel, üretim stratejileri konusunda farklı yaklaşımlar benimsiyor. Qualcomm, çip tasarımına odaklanırken, üretim işini TSMC ve Samsung gibi şirketlere bırakıyor. Intel ise hem çip tasarımı hem de üretimini kendi bünyesinde yürütüyor.
Intel, hızla büyüyen yapay zeka pazarında Nvidia’nın gerisinde kalırken, ChatGPT gibi gelişmiş yapay zeka uygulamalarının büyük bir kısmı Nvidia’nın grafik işlemcilerini kullanıyor. Analistler, bu pazarın büyük bir bölümünün Nvidia’nın kontrolünde olduğunu belirtiyor.

Yorum yapın