Karpuz kilo aldırır mı?

Özellikle yazın sıcak günlerinde ferahlatıcı bir tercih olan karpuz, pek çoğumuz için lezzetli bir meyve. Ama; herkesin merak ettiği bir soru var ki, o da şu: karpuz kilo aldırıyor mu? Araştırmalar, karpuzun düşük kalorili ve su içeriği yüksek bir meyve olması nedeni ile kilo aldırmadığını gösteriyor; tabii ki porsiyon kontrolü ile. Porsiyon kontrolü her zaman önemlidir. Aşırı tüketim herhangi bir meyvede olduğu gibi karpuzda da kilo artışına yol açabilir. Peki, karpuzun kilo kontrolüne olan etkileri nedir? Diyette karpuz tüketilebilir mi? Faydaları neler? Besin değerleri nasıl? Gelin, bu gibi soruların cevaplarını derinlemesine inceleyelim.
Karpuz Kilo Aldırıyor Mu?Karpuz, yazın serinletici bir lezzet arayanların vazgeçilmez meyvesidir. Karpuzun A, C ve B6 vitaminleri açısından zengin olması ve yüksek su içeriği, karpuzu sağlıklı bir seçenek yapar. Ancak; tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır.
Karpuz, düşük kalorili olması ile kalori hesabınızı fazla zorlamaz. Ama; yüksek şeker içeriği kan şekerinizde dalgalanmalara neden olabilir. Bu nedenle, porsiyon kontrolü ile tüketmek önemlidir. Aşırı tüketim, göbek çevresinde yağlanmaya yol açabilir.
Diyet Yaparken Karpuz Tüketilebilir Mi?150 gram karpuz yaklaşık 50 kalori içerir ve bu bir dilim ekmekten daha azına denk gelir. Bu nedenle, ara öğünlerde bir porsiyon karpuz tüketmek idealdir. Dolayısı ile diyet yaparken karpuz, gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Karpuz, atıştırmalıklar arasında sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkar.
Karpuzun kırmızı rengini veren likopen maddesi, kalp hastalıklarını önlemede rol oynayan bir maddedir. Bu nedenle, karpuzun diyette yer alması kalp sağlığı açısından da önemlidir.
Ayrıca, karpuz; mineral ve vitamin açısından zengin bir meyve olarak karşımıza çıkar. Bu özellikleri ile, diyet sürecinizde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamaya yardımcı olur.
Karpuzun Faydaları Nelerdir?Karpuzun bilinen pek çok faydası vardır. Bazıları şunlardır:
Karpuz, içerdiği amino asitler sayesinde kas ağrılarını azaltır ve egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırır.Hem C vitamini hem de likopen, kansere neden olan serbest radikallerin vücutta hasara yol açmasını engeller.Sindirim sistemini düzenler.Likopen, karpuzun önemli bir bileşeni olarak kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını destekler.C vitamini içeriği, antioksidan özellikleri ile astım riskini azaltır.İçerdiği A ve C vitaminleri saçları nemli tutar, cilt ve saç yapısındaki kolajen sentezini artırır ve iyi bir hidrasyon sağlar.Kolin içeriği, uyku düzenini, kas hareketlerini, öğrenme ve hafızayı destekleyerek sinir iletimini sağlar.Su ve elektrolit içeriği ile, yaz aylarında susuzluğu giderir.Günde En Fazla Kaç Dilim Karpuz Yenmeli?Karpuzun ne kadarının tüketilmesi gerektiği kişinin; yaşına, cinsiyetine, sağlıksal durumuna ve yaşam tarzının aktif olup olmadığına bağlı olarak değişir. Genel olarak sağlıklı bir yetişkin, günlük olarak 2-3 dilim kadar karpuz tüketebilir. Günlük 2-3 dilim karpuz, kilo alımına neden olmaz ve risksizdir.
Karpuzun Besin Değerleri150 gramlık bir karpuz dilimi için kalori ve besin değerleri şu şekilde listelenmiştir:
Kalori: 46Potasyum: Günlük değerin %4’üMagnezyum: Günlük değerin %4’üA vitamini: Günlük değerin %5’iC vitamini: Günlük değerin %14’üKarbonhidrat: 11,5 gramLif: 0,6 gramŞeker: 9,4 gramProtein: 0,9 gramYağ: 0,2 gram

Yorum yapın