Ceviz kilo aldırır mı?

Ceviz, sağlık için oldukça değerli bir yemiş olarak bilinir ve besleyici özellikleri ile öne çıkar. Kolesterol seviyelerini dengelemesi ile tanınan ceviz, sağlık açısından oldukça önemli bir rol oynar. Ancak; cevizin faydaları bununla sınırlı değildir. Sindirim sağlığını desteklemekten, kalp sağlığını korumaya, hafızayı güçlendirmekten, cilt sağlığını iyileştirmeye kadar pek çok alanda olumlu etkileri vardır. Cevizin içeriğindeki; omega-3 yağ asitleri, protein, lif, vitaminler ve mineraller, oldukça faydalıdır. Bu yazıda, cevizin sağlığımıza olan katkılarını ve faydalarını yakından inceleyecek, “ceviz kilo aldırır mı?” sorusunun cevabını vereceğiz.
Ceviz Kilo Aldırır Mı?Ceviz, sağlık açısından oldukça değerli bir besin kaynağıdır. Hem çiğ hem de kavrulmuş olarak tüketilebilir. Ancak; çiğ olarak tüketmek çok daha sağlıklıdır. Çünkü çiğ ceviz, besin değerleri korunmuş olur. Ayrıca uygun koşullarda kurutulmuş cevizin besin değerleri de çiğ ceviz ile benzerdir.
Ceviz, beyin sağlığını destekler, hafızayı güçlendirir ve antioksidan bakımından zengindir. Ancak; cevizin kalori içeriği yüksektir, bu nedenle aşırı tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Şekerli ve yağlı tatlılar ile birlikte tüketilir ise kilo alımına sebep olabilir.
Ceviz, gün içerisinde düzenli olarak tüketildiğinde vücuda enerji verir ve tokluk hissi sağlar. Ancak; aşırı tüketim yağ depolanmasına neden olur. Özet ile, cevizin kilo aldırıp aldırmadığı miktarına ve tüketim şekline bağlıdır.
Diyette Ceviz Yenir Mi?Porsiyon kontrolü sağlandığı takdirde, diyette ceviz yenilebilir. Kahvaltıda tercih etmek isterseniz, 2 adet ceviz ile başlayabilirsiniz. Bu şekilde güne omega desteği ile başlamış olursunuz. Diyette ceviz tüketmek isteyenler için; bitki çayı, kahve ya da soda ile birlikte 2 ya da 3 ceviz tüketmek ideal bir seçenektir; bu sayede metabolizma aktif kalır. Salatalara ya da yoğurt karışımlarına ekleyerek de ceviz tüketebilirsiniz.
Ceviz Nasıl Tüketilebilir?Cevizi doğrudan atıştırmak dışında; salatalarda, yoğurt ile karıştırarak ya da farklı tariflerde kullanarak da tüketebilirsiniz. Özellikle kahvaltılarda, atıştırmalık olarak ya da yemeklerin üzerine serperek tüketmek mümkündür.
Cevizin Faydaları Nelerdir?Ceviz, pek çok organ için oldukça faydalı bir atıştırmalıktır. Özellikle beyin sağlığını destekleyen ceviz, hafıza güçlendirici özelliği ile öne çıkar. Antioksidan bakımından zengin olması, vücuda vitamin ve mineral sağlaması ile de dikkat çeker. Cevizin sağlık açısından sunduğu faydaları şu şekilde sıraladık:
Kalp sağlığını destekleyerek kalp hastalıklarına karşı korur.Kan basıncını düşürerek hipertansiyon riskini azaltır.Beyin sağlığını korur ve hafızayı güçlendirir.Bağırsak sağlığını iyileştirir ve sindirim sistemine destek olur.Sperm kalitesini artırarak üreme sağlığını destekler.Yüksek miktarda vitamin ve mineral içeriği ile vücudu besler.Depresyon ile mücadelede etkilidir ve ruh halini iyileştirir.Uykuyu düzenleyerek uyku kalitesini artırır.Vücuttaki iltihabı azaltıcı etkilere sahiptir.Kanser riskini azaltıcı etkileri bulunmaktadır.Diyabet riskini azaltıcı etkisi vardır.Kilo kontrolünü sağlar; kilo verme sürecine katkıda bulunur.Cilt sağlığını korur; ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltır.Cevizin Besin Değerleri1 Adet ceviz için besin değerleri şu şekildedir:
Karbonhidrat (g): 0.69 grProtein (g): 0.76 grYağ (g): 3.26 grLif (g): 0.34 grKolesterol (mg): 0 mgSodyum (mg): 0.1 mgPotasyum (mg): 26.15 mgKalsiyum (mg): 3.05 mgVitamin A (iu): 2 IUVitamin C (mg): 0.09 mgDemir (mg): 0.16 mg

Yorum yapın