Çörek otunun içindeki vitaminler nelerdir? Faydaları

Bağışıklığı güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve mevcut hastalıkları daha çabuk atlatmak için birtakım doğal yöntemlerden destek alınır. Özellikle son dönemlerde gerek besinlerin içeriklerinin değişmesi gerek ise de enfeksiyonların hızla yayılması, birçok kişiyi doğal yöntemlere yönlendirmiştir.
Doğal yöntemler ile güçlenmek isteyen birçok kişinin ilk tercihleri arasında çörek otunun yer aldığı bilinmektedir. Yalnızca günümüzde değil çok eski dönemlerde de birçok hastalığa karşı tedavi amacı ile kullanılan çörek otu, son derece güçlü bir içeriğe sahiptir. Peki, çörek otunun içeriğinde hangi vitaminler var? Çörek otu nasıl kullanılır, faydaları neler? İşte ayrıntılar…
ÇÖREK OTUNUN İÇERİĞİNDE HANGİ VİTAMİNLER VAR?Çörek otu güçlü içeriği ile bilinmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde çörek otunun içeriğinde; C, A, B1, B2 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, bakır, fosfor ve çinko gibi minerallerin de olduğu kanısına varılmıştır. Ayrıca çörek otu yağının içerisinde de timokinon etkin maddesi bulunmaktadır. Bu madde; antioksidan, antieflamatuar, antibakteriyel ve antikanserojen özelliklere sahiptir.
ÇÖREK OTU HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?Çörek otunun kullanım alanı son derece geniştir. Öne çıkan kullanım alanları ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Mide ve bağırsak problemler: Antioksidan ve antienflamatuar etkisine sahip olan çörek ot, mide ve bağırsak problemlerine karşı savaş açar. Bu alanlarda gözlenen sorunlar düzenli çörek otu kullanımında hem giderilir hem de sistemde bir denge yakalanmış olur. Ayrıca yüksek yağ içeriğine sahip olan çörek otu sayesinde bağırsak hareketliliğinin artığı bilinmektedir. İshal, gaz sıkışmaları, hazımsızlık gibi problemlerin tedavilerinde de çörek otu kullanılmaktadır.Diyabet rahatsızlığı: Çörek otu yağının kandaki şeker seviyesini dengelem özelliği bulunmaktadır. Şeker hastalarında ilaçlar ile birlikte kullanılması durumunda hızlı bir düşüş gözlenebilir. Bu neden ile bu hastalıktan mustarip olan kişilerin çörek otu tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekir. Kardiyovasküler sistem problemleri: Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri ile bilinen çörek otu, kalbi güçlendirir. Ayrıca kolesterolü düşürücü özelliği bulunan bu besin damar tıkanıklığı problemine karşı da savaş açar.Kanser türleri: Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde çörek otu yağı kullanımının tümör büyümesini engellediği kanısı varılmıştır. Ancak uzmanlara göre bu konu ile ilgili kesin konuşulabilmesi için daha fazla verinin toplanması gerekmektedir.Romatoid artrit: Eklem romatizması hastalarının şikayetlerinde ciddi bir azalmanın yaşanmasını sağlayan çörek otu ayrıca ödemin giderilmesine de yardımcı olur.Kilo verme: Obezite tedavisinde aktif olarak kullanılan çörek otu yağı ayrıca kan şekerini düzenlediği için gece acıkmalarının da önüne geçer.Üreme: Kadın ve erkek üreme hücrelerinin üretimini ve sağlığını destekler. Hormon salgısını düzenler. Adet döngüsün düzenlenmesini sağlar.Solunum rahatsızlıkları: KOAH, nefes darlığı ve astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Ayrıca hırıltı, balgam ve öksürük gibi semptomların giderilmesine yardımcı olur.ÇÖREK OTU NE ZAMAN KULLANILIR?Çörek otu kullanımı için ideal bir zaman belirtilmemiştir. Günün istenilen her saatinde çörek otunun kendisi veyahut da yağı kullanılabilmektedir. Çörek otu tohumları yoğurda, salatalara, hamur işlerine ve smoothie gibi içeceklere ilave edilerek tüketilebilir. Burada önemli olan nokta çörek otu tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğidir.
ÇÖREK OTU UYKUSUZLUĞA İYİ GELİR Mİ?Yapılan araştırmalara göre çörek otunun yağının uyku problemlerine iyi geldiği kanısına varılmıştır. Stres durumunu azaltan bu yağ, uykuya geçişin hızlanmasını sağlamaktadır.

Yorum yapın