El titremesi için hangi bölüme, doktora gidilir?

Kişinin kendi vücudu adına olağanın dışında durumlar ile karşılaşması, uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilen ve mutlaka dikkate alınması gereken konu başlıklarından biridir. Bazı hastalıkların çeşitli semptomlar ile kendilerini hissettirdiklerini ve erken tanının hayat kurtardığını belirten uzmanlar, son olarak el titremesi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Tıp biliminde ‘tremor’ olarak adlandırılan titreme durumu, vücudun belirli bir bölümünün özellikle de bir ya da birden fazla uzvun istemsiz ve ritmik olarak hareket etmesi anlamını taşımaktadır. Çoğu zaman kontrol edilemez sallanma olarak gözlenen bu durum, elde de yaşanabilmektedir. Peki, el titremesi nedir, neden olur? El titremesi için hangi doktora başvurmak gerekir? İşte el titremesine dair tüm merak edilenler…
EL TİTREMESİ NEDİR?Nerede ise herkesin hayatının belirli bir bölümünde tecrübe ettiği fiziksel durumlar arasında yer alan el titremesi, ritmik bir kas hareketi olarak tanımlanabilir. Öfke, heyecan veyahut da korku gibi duyguların varlığı ile gelişebilen bu durum yanı sıra; stres, yorgunluk, metabolik eksiklikler, aşırı çay- kahve tüketimi ve duygu değişimlerine bağlı olarak da yaşanabilir. Mevcut ruh halinin değişmesi el titremesi şikayetinin ortadan kalkmasını sağlar. Ancak fiziksel tremor olarak adlandırılan ve çoğu zaman normal karşılanan bu durumun yanı sıra bir de esansiyel tremor kavramı vardır ve bu kavramın semptomları hareket bozukluğu olarak nitelendirilir.
Esansiyel tremorda çoğu zaman tek taraflı olarak başlayan titreme olayı, bir süre sonra çift taraflı olarak gelişir. Esansiyel tremorun çoğunluk ile genetik geçişli olduğu bilinir. Ancak bu titreme türü inmeden sonra da gözlenebilen nörolojik rahatsızlıkların başında gelir. Ayrıca elde oluşan istemsiz ve ritmik hareket farklı bir nörolojik rahatsızlığın habercisi de olabilir.
EL TİTREMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?Korku, öfke ve heyecan gibi duygu durum değişimlerinde sıklık ile gözlenebilen ve ‘normal’ olarak kabul edilen el titremesi, farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Kan şekerinde yaşanan düşüş, el titremesinin yaşanmasına yol açan başlıca faktörler arasında yer alır. Obezite, yüksek tansiyon ve ‘ateroskleroz’ olarak adlandırılan damar sertliği gibi rahatsızlıkların belirtileri arasında da el titremesinin olduğu bilinir. Yanı sıra kalp ve dolaşım bozuklukları, karaciğer hasarları, mide, gırtlak ve pankreas kanserleri de el titremesine yol açabilir.
Bağımlılık durumları da el titremesine yol açan faktörler arasında yer alır. Yanı sıra B12 vitamini eksikliği gibi metabolik eksiklikler neticesinde de sık sık el titremesi semptomuna rastlanılır.
Bazı ilaç kullanımlarına bağlı olarak da gözlenebilen el titremesi ayrıca; Parkinson, epilepsi, polinöropati, distoni gibi rahatsızlıkların varlıkları ile de tetiklenebilir.
EL TİTREMESİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMESİ GEREKİR?Duygu durum değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkan el titremesi durumları kısa sürelidir. Bu gibi durumlar genel olarak müdahale gerektirmez. Ancak uzun süreli ve rahatsızlık verici boyutlara ulaşan el titremesi durumlarına karşı olabildiğince hızlı bir şekilde harekete geçmek gerekir. Bunun için de mutlaka bir nöroloji uzmanına müracaat edilmesi gerekmektedir. Nöroloji uzmanı tarafından yapılacak olan tetkikler neticesinde el titremesine sebep olan durum tespit edilir ve ardından da alt faktöre bağlı olarak tedavi yöntemi geliştirilir.
EL TİTREMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?El titremesi için geliştirilecek olan tedavi yöntemi, bu duruma sebep olan faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin beslenme ve duygu durumuna bağlı olarak gelişen el titremesine karşın kişiye özgü beslenme programları geliştirilebilir yanı sıra duygu dalgalanmalarına karşın psikolojik destek de verilebilir.

Yorum yapın