Tarhana Çorbasının Lezzetli Olması İçin Neler Yapabilirsiniz?

Tarhan çorbası hem yüksek besin değeri hem de lezzeti ile Türk mutfağının en çok tercih edilen çorba çeşitleri arasında yer alır. Genel olarak yaz aylarında hazırlanmaya başlanan tarhanalar, kış aylarında afiyetle tüketilir. Oldukça eski bir tarihe sahip olan bu eşsiz çorba, sabah kahvaltılarında tüketildiğinde kişilerin gün boyu tok kalmasına ve gerekli enerjiye sahip olmasına imkan sunar.
Tarhana yapımı yörelere göre değişiklik gösterse de genel olarak; yoğurt, buğday unu, kuru nane, kırmızı biber, yeşil biber ve isteğe bağlı olarak soğanların ince ince kıyılıp harmanlanması ile yapılır. Ardından hamur haline getirilen harcın üzeri örtülür ve her gün yoğrulmak şartı ile mayalanması için beklenir. En fazla yedi gün bekletilen hamurdan parçalar kopartılır ve direkt güneş ışığı görmeyen bir alanda kurutulur. Kuruyan tarhanalar elekten geçirilir ve bez poşetlere yerleştirilerek muhafaza edilir.
Lezzetli ve Tam Kıvamında Tarhana Çorbası İçin Gerekli Olan MalzemelerYaz aylarının sonlarına doğru hazırlanan tarhanaların bekleme aşaması oldukça önemlidir. Elde edilen hamurun yedi günden fazla bekletilmemesine özen gösterilmelidir. Aksi halde bu tarhanadan yapılacak olan çorbasının tadı ekşi olacaktır. Hazırlanan tarhanalardan lezzetli bir çorba yapmak için ihtiyacınız olan tüm malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
3 yemek kaşığı toz tarhana5 su bardağı su1 yemek kaşığı salça1 yemek kaşığı tereyağıTuzNaneLezzetli Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?Lezzetli tarhana çorbası yapmak için ilk olarak üç yemek kaşığı tarhana uygun bir kabın içerisine alınır. Üzerine bir bardak su ilave edilir ve bir saat boyunca suyun içerisinde bekletilir. Bekleme süresinin sonuna doğru gelindiğinde, uygun bir tencereye yağ, salça ve nane eklenerek karıştırılır. Üzerine ıslatılmış tarhana ilave edilir. Tarhana ilave edildikten sonra güzelce karıştırılır ve malzemelerin üzerine dört su bardağı su eklenir. Son olarak tuz ilavesi yapılır ve sürekli karıştırılarak çorbanın kaynaması beklenir. Bir, iki taşım kaynayan tarhana çorbası ocaktan alınır ve sıcak sıcak servis edilir.
Lezzetli Tarhana Çorbasının Püf NoktalarıTarhana çorbası yaparken tavuk suyu ya da et suyu kullanımı tercih edilebilir. Tarhana çorbasının tam kıvamında olması için birebir tarif ölçülerine uyulması oldukça önemlidir. Öte yandan çorbasının sürekli olarak karıştırılması da kıvamının tutturulması adına büyük bir öneme sahiptir. Karıştırmadan yapılan tarhana çorbasının hem tadı istenildiği gibi olmayacaktır hem de kıvamı tutmayacaktır. Nitekim çorbanın dibinin tutması ile karşı karşıya kalınacaktır.
Tarhana Çorbasının Faydaları Nelerdir?Tarhana çorbası başta bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketilen bu çorba, grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarına karşı koruma sağlar. Bunların yanı sıra tarhana çorbasının insan sağlığına olan faydaları arasında şunlarda yer alır;
Kötü kolesterol seviyesinin düşmesini sağlarYüksek tansiyonu düşürürİçerisinde yer alan karbonhidrat ile halsizliğin ve yorgunluğun geçmesini sağlar,Zihinsel gelişimi desteklerSüt ile yapıldığı için katı gıdaya geçen bebekler için oldukça sağlıklıdırCiltteki kırışıkların giderilmesini sağlarSaç ve cilt sağlığını desteklerKemik gelişimini desteklerTarhana çorbasının içerisinde A vitamin, B vitamini ve C vitamini yer alırKalsiyum, çinko, demir, iyot, kükürt ve bol miktarda fosforda tarhana çorbasında bulunur

Yorum yapın