Asgari ücretlinin maaşına haciz gelir mi?

Borç sebebi ile maaşlara konulan hacizler, sık sık gündeme gelmektedir. Hali hazırda borçlu olup henüz maaş haciz uygulamasına takılmayan birçok kişi ise uygulamaya yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır.
Bankaya veyahut da farklı bir kuruma, kişiye vb. borçlu olan kişiler vade bitimine kadar borçlarını ödememeleri halinde haciz işlemlerine tabi tutulurlar. Yasalara göre kişinin çalışıyor olması halinde maaş üzerinden haciz işlemi başlatılır. Peki, maaş haczi tam olarak nedir, nasıl uygulanır? Borçtan ötürü maaşın ne kadarına haciz konulabilir? Asgari ücretli çalışanın maaşına haciz konulabilir mi? İşte konuya dair merak edilen tüm ayrıntılar…
MAAŞ HACZİ NEDİR?Borçlu kişi aynı zamanda sigortalı çalışan ise borcu karşılığında kişinin maaşına el konulması mümkündür. Maaşın belirli kısmına uygulanan bu durum, ‘maaş haczi’ olarak adlandırılır.
Alacaklının borcunu tahsil etmek için hukuki yollara başvurması halinde başlatılan maaş haczi uygulaması, icra müdürleri veyahut da icra memurlarının idaresindedir. İcra takibi kesin olarak başlatılmadan da maaş haczi konulabilir.
İcra ve İflas Kanunu’nun 83’üncü maddesine göre düzenlenmiş olan maaş haczi, belirli kurallara tabidir. İcra memurunun lüzum görmesi halinde borçlu ve ailesinin geçimlerini zora düşürmeyecek oranda maaş haczi gerçekleştirilebilir.
İCRA MAAŞIN NE KADARINI KESER?İcra ve İflas Kanunu’na göre hiçbir borç sebebi ile maaşın tamamı haczedilemez. Burada maaşın yalnızca belirli bir kısmına el konulması söz konusudur.
Kanunlara göre hukuki yollara başvuran alacaklı için kişinin maaşının en fazla 4’te birine kadar haciz işlemi uygulanabilir. Ancak bu oran borçlunun talebi halinde artırılabilir. Borçlu olan kişi maaşından daha yüksek tutarlı bir kesinti yapılmasını kabul ederse bu kez haciz uygulaması 4’te 1’in üzerine çıkabilir.
MAAŞ HACZİ NASIL BAŞLATILIR?Maaş haczinin başlatılabilmesi için öncelikle borçlunun maaş karşılığında çalıştığının ispat edilmesi gerekir. Bunun için alacaklının veyahut da alacaklı vekilinin icra müdürlüğüne başvurması ve borçlunun SGK kaydının sorgulatılmasını talep etmesi gerekir. İş yer ve iş yeri adresi tespit edildikten sonra ise icra müdürlüğü tarafından işverene maaş haczi müzekkeresi gönderilir. Söz konusu müzekkereye göre işveren borçlu çalışanın maaşından haciz kesintisi yapmak ve söz konusu kesinti tutarını da icra dairesine yatırmak ile yükümlüdür.
MAAŞ HACZİNE İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?Maaşına haciz gelen birçok çalışan bu duruma itiraz etme hakkına sahip olmadıklarını düşünür. Ancak işin aslı böyle değildir. Maaşına haciz konulmuş olan kişi itiraz, uzlaşma ya dava açma gibi haklara sahiptir.
ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANIN MAAŞINA HACİZ KONULABİLİR Mİ?Asgari ücret, işçilere verilebilecek en düşük maaş olduğu için bu tutar karşılığında çalışanların maaşlarına haciz konulamayacağı düşünülmektedir. Ancak kanunlara göre asgari ücrete de maaş haczi uygulanması mümkündür.
2024 yılında asgari ücret karşılığında çalışan bir işçinin maaşından, maaş haczi kapsamında 4.250,5 TL kesinti yapılabilir.
MAAŞ HACZİNDEN KURTULMANIN YOLLARI NELEDİR?Maaş haczi, günümüzde birçok çalışanın karşılaştığı can sıkıcı bir durumdur. Kesintiden kurtulmak isteyen pek çok kişi, arama motorları üzerinden konuya yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır.
Maaş haczinden kurtulmak isteyen borçlu, alacaklı ile anlaşarak borcunu taksitlendirebilir. Yanı sıra borcun tek kalemde ödenmesi halinde de haciz sorunu ortadan kaldırılabilir.
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi maaş haczi uygulamasına itiraz edilebilmektedir. Borçlu, icra müdürlüğüne ya da icra mahkemesine bu durum ile ilgili itiraz edebilir. Maaş haczi miktarının fazla olması, borcun zamanaşımına uğramış olması, borcun daha önce ödenmiş olması ya da borcun aslında bir başkasına ait olması halinde itiraz kabul edilir.

Yorum yapın