Liyakatsizlik diz boyu

Eğitim-Bir-Sen, 2021 yılından itibaren İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı’nın (İLKSAN) çalışmalarının raporlarını kamuoyu ile paylaştı. Raporda, sandığın yıllar içinde karşılaştığı mali, hukuki yönetsel sorunları somut verilerle ortaya koydu.
5 YILDIR KRONİK ZARAR DEVAM EDİYOR…İLKSAN’ın 2023 yılı mali tabloları, TÜFE artış oranları, üye aidatlarının artış oranları ve BES fonları getiri oranlarının üzerinden yapılan mukayese ile kurumun yıllık zararını 2 milyar TL olduğunu açıkladı. Son beş yıldır kronik zararın devam ettiğini de ekleyen Eğitim-Bir-Sen, İLKSAN’ın yerinde saymadığını, aksine daha kötüye gittiğini ve varlıkların değerinin enflasyon karşısında eridiğini de ekledi.
İLKAN’IN TALİHSİZLĞİ: DENETİMSİZLİKİLKSAN, 28 yıldır büyük bir sorunla karşı karşıya. Karar organlarından bilinçli bir şekilde uzak tutulan Sandık, ekonomi ve finans alanında deneyimi olmayan kişilere emanet edilmiş durumda. Bu durum, İLKSAN’ın finansal verimliliğini ve risk yönetimini olumsuz etkilediğini açıklayan Eğitim-Bir-Sen, “Sandık, ekonomi ve finans alanında ihtisas sahibi olmayan; makro ekonomi, finansal verimlilik, finansal analiz, risk yönetimi, portföy yönetimi, fon yönetimi gibi alanlarda piyasa bilgisi ve deneyimi olmayan kişilere emanet edilmiştir. İLKSAN güneşe tutulmuş buz misali her gün erimekte, kurum için alarm zilleri çalmaktadır. Varlıklarda yaşanan büyüme her yıl TÜFE oranlarının altında kalmaktadır” dedi.
MAAŞ İLE BİRLİKTE ZORUNLU AİDAT GELİYORİLKSAN’ın her ay üyelerinin maaşlarının yüzde 2’sine tekabül edecek ücreti zorla aidat adı altında topladığını açıklayan Eğitim-Bir-Sen, 2023 yılında 1 milyar TL’yi aşan bu devasa kaynağın etkili ve verimli kullanılmadığını açıkladı. 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla, emekliliği hak eden 223 bin üyeye ödenmesi gereken toplam emekli yardımının 30 milyar TL’yi aşmış durumda olduğunu ve yeni atanan öğretmenlerin azalması ve üyelerin sayısındaki artışla birlikte, İLKSAN’ın bazı arsalarını satmak zorunda kalabileceği öngörülüyor.
ÜYELER KANDIRILIYORİLKSAN’ın denetim raporlarına göre, 2008 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından denetlenmemekte ve üyeler yanıltıcı sözde raporlarla bilgilendirilmekte. Kamu kurumu olan İLKSAN, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince faaliyet ve denetim raporlarını kamuoyuyla paylaşmak zorunda iken, şeffaflıkla açıklamak yerine gizlilikle tutuluyor. İLKSAN’da uzun yıllardır nepotizm, patronaj ve liyakatsizlik sorunları yaşandığını açıklayan Eğitim-Bir-Sen, sandığın menkul ve gayrimenkulleri, yıllardır düşük değerlerle bilanço edilmekte olduğunu ve güncel değerlemeler yapılmadığını açıkladı.

Yorum yapın