Türk mutfağının klasikleşmiş lezzetlerinden biri olan karnıyarık, birçok kişi tarafından seviliyor. Hem patlıcan hem de kıyma ile hazırlanan bir lezzet olan karnıyarığın birçok farklı versiyonu bulunuyor. Özellikle patlıcan sevmeyenler için iyi bir alternatif olan patates karnıyarık da karnıyarığın bir başka versiyonu olarak Türk mutfağındaki yerini almış durumda. Peki patates karnıyarık tarifi nasıl yapılır? İşte patates karnıyarık tarifi ve malzemeleri…
PATATES KARNIYARIK TARİFİ MALZEMELERİKarnıyarığın lezzetli bir versiyonu olan patates karnıyarık için 15 dakika hazırlık, 30 dakika pişirme süresi ayırmak yeterli oluyor. Çok seveceğiniz patates karnıyarığın bu tarifi, 4-6 kişilik porsiyona göre hazırlanmış bulunuyor. İşte patates karnıyarık tarifi için gerekli olan malzemeler:
Karnıyarık için;
· 1 adet domates
· 1 adet soğan
· 1 tatlı kaşığı salça
· 1 yeşil biber
· 200 gram kıyma
· 3 diş sarımsak
· 7 adet patates
· Çeyrek demet maydanoz
· Karabiber
· Pul biber
· Tuz
Sos için;
· 1 su bardağı su
· Yarım yemek kaşığı salça
PATATES KARNIYARIK TARİFİ YAPILIŞIPratik bir şekilde patates karnıyarık yapmak için, ilk olarak bir tavada kıymayı kavurun. Ardından sıvı yağı ekleyin ve yağla bir süre kıymayı kavurduktan sonra doğranmış soğanları ekleyerek, pembeleşene dek kavurma işlemini sürdürün. Soğanlar da kavrulduktan sonra biber ve sarımsağı harca ekleyip, biraz daha kavurun. Kavrulan tüm iç harca salça ekleyin ve karıştırın. Son olarak doğranmış domates ve baharatları ekleyerek yaklaşık 7 dakika kadar pişirip harcı ocaktan alın.
Harç hazır olduktan sonra maydanozu ekleyip, karıştırın. Ardından patatesleri soyup ortadan ikiye bölün, bölmüş olduğunuz patatesin ortasını tatlı kaşığı ile güzelce oyun. Oyduğunuz patatesleri az yağda önlü arkalı hafif kızarttıktan sonra patatesleri biraz tuzla ovup tepsiye yerleştirin. Tepsideki patatesleri kıymalı iç harçla doldurup, üzerine dilimlenmiş domates ve biberi koyun. Son olarak hazırladığınız sosu patatesler üzerinde gezdirin ve 190 derecelik fırında pişirerek, servis edin.
PATATES KARNIYARIK TARİFİ PÜF NOKTASILezzetli bir patates karnıyarık yemek istiyorsanız, kıymalı harcın baharat ve salça dengesini iyi ayarlamalısınız. Ayrıca hemen belirtelim iyi pişmiş bir patates karnıyarığın patateslerinin yumuşuyor olması lazım. Bu yüzden süreyi buna göre ayarlamaya dikkat edin.