Keten tohumunun faydaları nelerdir, neye iyi gelir?

Keten bitkisinden elde edilen keten tohumu, sağlık üzerine pek çok fayda sunar. Bu makalede, keten tohumu hakkında ayrıntılı bilgiler sunacağız…
Keten Tohumu Nedir?Keten tohumu, Linum Usitatissimum bitkisinin minik, susama benzeyen tohumlarıdır. Küçük boyutlarına rağmen, sağlık dolu içeriği ile oldukça zengin bir besindir. Omega-3 yağ asitleri, lif, protein, vitaminler ve mineraller açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca, içerdikleri lignanlar gibi fitokimyasallar, antioksidan ve östrojenik özellikler taşıyarak sağlık açısından pek çok fayda sunarlar.
Keten tohumunun besin değerlerine baktığımızda ise, küçük bir miktarında bile zengin bir içeriğin olduğunu görürüz. Bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu; omega-3 yağ asitleri, lif ve düşük kalorisi ile dikkat çeker. 100 gram keten tohumunda ise, oldukça yüksek miktarlarda; protein, yağ, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor ve demir bulunur.
Keten tohumunun sağlık açısından çeşitli faydaları vardır. İltihap ile savaşır, uykusuzluğa karşı mücadele eder, kemik sağlığını destekler, sinir sistemini güçlendirir ve hatta kanser riskini azaltır.
Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?Keten tohumunun faydaları oldukça çeşitlidir:
Keten tohumunda bulunan alfa-linolenik asit, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve iltihaplanmayı azaltır.Keten tohumu, özellikle; meme, kolon ve prostat kanserlerini önler.Keten tohumu yağının ciltteki hassasiyeti azalttığı bilinmektedir.Keten tohumu, saç sağlığına katkıda bulunur.Bitkisel bir protein ve omega 3 kaynağı olan keten tohumu, vegan ve vejetaryen beslenme tarzı için idealdir.Keten tohumunda bulunan tiamin, sinir sistemi sağlığını korumaya yardımcı olur.Keten tohumu, antioksidan özellikleri sayesinde kanser riskini azaltır.Antioksidan içeriği sayesinde keten tohumu, oksidatif stresi azaltarak erken yaşlanma ve Alzheimer riskini düşürür.Keten tohumu, içerdiği lifler sayesinde tokluk hissi verir. Bu da, kilo kontrolü için önemlidir.Keten tohumundaki yağlar, kötü kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur.İçerdiği magnezyum sayesinde keten tohumu, uyku düzenini ve ruh halini düzeltir.Keten tohumunun kan şekerini düşürücü etkisi bulunur.İçerdiği lifler sayesinde keten tohumu, sindirim sistemini düzenler.Keten Tohumunun Olası Zararları Nelerdir?Keten tohumunun olası zararları şöyle verilmiştir:
Yüksek potasyum içeriği, böbrek hastalığı olan kişilerde olumsuz etkilere yol açabilir ve böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir.Divertikülit hastalığı olan kişiler, keten tohumu gibi tohumları bütün olarak tüketmemelidir; çünkü keten tohumu, hastalığın semptomlarını kötüleştirir.Hamilelik ve emzirme dönemlerinde keten tohumu tüketimi önerilmez; bazı bileşenleri zararlıdır.Keten tohumundaki fitoöstrojen içeriği, östrojen bağımlı kanser türlerine sahip olan kişilerde risk oluşturabilir ve tüketilmesi önerilmez.Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?Keten tohumunu kullanmanın en etkili yolu, onu öğütmektir. Keten tohumu bütün olarak tüketildiğinde, sindirim sisteminden geçip gider ve faydalarını sunamaz. Bu nedenle, öğütülmüş keten tohumu kullanımı tercih edilir. Keten tohumu, toz, tablet ya da kapsül formunda takviye olarak da alınabilir.
Keten Tohumunun Besin Değerleri
7 gram keten tohumunun kalorisi ve besin değerleri şu şekildedir:
Kalori: 37 kcalKarbonhidrat: 2.02 gramProtein: 1.28 gramYağ: 2.95 gram100 gram keten tohumunun besin değerleri ise şöyledir:
 Karbonhidrat: 28.88 gramProtein: 18.29 gramYağ: 42.16 gramLif: 27.3 gramKolesterol: 0 mgSodyum: 30 mgPotasyum: 813 mgKalsiyum: 255 mgVitamin A: 0 IUVitamin C: 0.6 mgDemir: 5.73 mg

Yorum yapın