Bal kilo aldırır mı?

Bal, besleyici ve sağlıklı bir tatlandırıcı olarak oldukça fazla tüketilir. Ancak; kilo vermek isteyenler için önemli bir soru olan “bal kilo aldırır mı?” sorusu akıllara gelir. Balın kilo aldırması doğrudan tüketim miktarına bağlıdır. Bu yazıda, balın kilo alımı ile ilişkisi konusunu detaylı bir şekilde ele alacağız.
Bal Nedir?Bal, doğal bir ürün olan ve bal arıları tarafından çiçekli bitkilerin nektarlarından elde edilen tatlı bir maddedir. Hem besleyici hem de sağlık için faydalıdır.
Balın içeriğinde glikoz, fruktoz gibi şekerlerin yanı sıra; su, vitaminler, mineraller, proteinler, fenolik bileşikler ve antioksidanlar bulunur. Genel olarak, bal antioksidan, antienflamatuar, antitümör ve antikanser gibi olumlu özelliklere sahiptir. İçerdiği antioksidan ve fenolik bileşikler sayesinde, diyabetten kardiyovasküler hastalıklara kadar pek çok kronik hastalığın önlenmesinde yardımcıdır.
Bal Kilo Aldırır Mı?Her besin gibi, balın da fazla tüketimi kilo alımına neden olabilir. Bal zaten yüksek kalorili bir gıdadır. Bu nedenle tüketimine dikkat edilmesi gerekir.
Diyetisyenler, sabahları ballı su içmenin mideyi rahatlattığını ve gün boyunca enerji sağladığını söylerler. Ballı su ayrıca tokluk hissi yaratarak açlık hissini de geciktirir. Böylece kilo kontrolü sağlanabilir. Fakat; ölçüyü kaçırdığınızda tükettiğiniz bal, vücudunuza yağ ve kilo olarak geri dönebilir. Bu nedenle, balı ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir.
Diyette Bal Tüketilir Mi?Dengeli bir şekilde tüketildiğinde, doğal olarak üretilen bal, kilo yapmaz. Özellikle kahvaltıda tercih edilen doğal bal, vücudun günlük enerji ihtiyacını da karşılar. Dolayısı ile doğal bal, diyette gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Bal Her Gün Yenir Mi?Günlük olarak bal tüketmek, sağlık için yararlıdır. Doğal bal, hazır ve işlenmiş tatlılar yerine çok daha faydalıdır. Günlük olarak tüketilen bir çorba kaşığı bal, kilo artışına neden olmaz. Ancak; balın içeriğindeki yaklaşık %82 oranındaki şeker, diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken bir husustur. Her gün bal yenebilir ancak; ölçülü olmak çok önemlidir.
Balın Faydaları Nelerdir?Balın tüketmek, sağlık için oldukça faydalıdır. Balın bazı faydaları aşağıda sıralanmıştır:
Balın balgam söktürücü özelliği öksürüğe ve soğuk algınlığına iyi gelir, boğazı yumuşatır.İçerdiği doğal şeker sayesinde bal, hızlı bir enerji kaynağıdır ve kişiye güç kazandırır.Balın içeriğinde bulunan bazı bileşenler, bakteriler ile savaşarak enfeksiyon riskini azaltır.Bal, metabolizmayı artırarak, doğru porsiyon ile tüketildiği takdirde kilo verme sürecine destek olur.Bal, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde cilt ve saç sağlığını destekler. Kepeklenmeye ve kaşınmaya karşı etkili bir gıdadır.Bal, alerjiye neden olan bazı maddeler ile mücadelede yardımcı olur ve alerji hastalıklarının belirtilerini azaltır.İçeriğindeki antioksidanlar ve besleyici öğeler, vücuttaki hücrelerin yenilenmesini teşvik eder ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde önemli bir gıdadır.Doğal Bal ve Sahte Bal Arasındaki Fark Nedir?Doğal bal, arıların kendi doğal süreçlerinde ürettikleri; kimyasal kalıntılar, tarım ilaçları ya da yapay petek içermeyen doğal bir üründür. Bal arıları, çiçeklerden topladıkları nektarı kendi salgıları olan enzimler ile işleyerek balları oluştururlar. Türk Gıda Kodeksi’ne göre, hakiki bir balın diastaz değeri en az 8 ve prolin değeri en az 300 olmalıdır.
Sahte bal ise Türk Gıda Kodeksi’nde belirlenen standartları karşılamayan, içerisinde; renklendiriciler, tatlandırıcılar, glikoz veya mısır şurubu gibi maddeler bulunan bir üründür. Bu tür sahte ballar, gerçek balın doğal özelliklerini taşımadığı için sağlık için zararlıdır.

Yorum yapın