TCMB açıkladı: Reel Kesim Güven Endeksi arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Mart ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. Buna göre, reel kesim güven endeksi Mart ayında geçen aya göre 2,9 puan artarak 104,4 seviyesine yükseldi.
Endeksi oluşturan anket sorularına göre, gelecek üç ayda üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranı arttı. Buna karşın, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler azalış yönünde etken oldu.
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde azalış bildirenlerin lehine olan seyir, artış bildirenlerin lehine döndü. Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde ise üretim hacminde artış bekleyenlerin lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi.
Öte yandan ihracat sipariş miktarında da son üç aya yönelik değerlendirmelerde azalış bildirenlerin lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıfladı. Buna karşın, gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde ihracat sipariş miktarında artış bekleyenlerin lehine olan seyir bir önceki aya göre güç kazandı.
Ayrıca gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 54,5 seviyesinde gerçekleşti.
Son olarak içinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 76,9’a ve daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16’ya gerilerken, daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 7,1’e çıktı.

Yorum yapın