Jamaika hakkında 10 ilginç bilgi

Ada ülkelerinden olan Jamaika, son dönemlerde ülkemiz vatandaşları tarafından da sık sık sorgulanmaya başlandı. Renkli kültürü, doğal güzellikleri ve daha pek çok özelliği ile dikkat çeken bu ülke hakkında bilgi edinmek isteyen birçok kişi soluğu arama motorlarının başlarında aldı.
Amerika kıtasında, Küba’nın güneyinde, Büyük Antiller’de bulunan bir Karayip ada ülkesi olan Jamaika’nın her köşesinde sıra dışı hikayelere rastlamak mümkündür. Dünyanın en renkli kültürüne sahip olduğuna inanılan bu ülke, ayrıca farklı özellikleri ile de dikkat çekmektedir. İşte ‘Jamaika nasıl bir yer?’ diye merak edenler için derlemiş olduğumuz yazımızın devamı…
JAMAİKA’NIN NÜFUSUGüncel verilere göre Jamaika’nın nüfusu 2 milyon 825 bin 89’dur. Çok çeşitli kültürleri bünyesinde barındıran bu ülkede yerli Taino halkının yanı sıra Afrika, Avrupa ve Asya halklarına rastlamak da mümkündür. Etnik çeşitliliği ile öne çıkan bu adanın hem mutfağında hem kültüründe hem de günlük yaşantısında ilgili halkların dokunuşlarına rastlamak mümkündür.
JAMAİKA’NIN BAŞKENTİ VE YÜZÖLÇÜMÜYaklaşık olarak 10 bin 991 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan Jamaika, Karayipler’in büyüklük açısından üçüncü adasıdır. Yüksek dağları, geniş ormanları ve güzellikleri ile büyüleyen plajları bulunan Jamaika’da çok farklı iklimler ve habitatlar kayda alınmıştır. Jamaika’nın başkenti ve aynı zamanda da en büyük şehri ise Kingston’dır.
JAMAİKA’NIN DİLİ VE DİNİFarklı halkların barındıkları Jamaika’da din çeşitliliği de bulunmaktadır. Nüfusun büyük bir kısmının Hristiyan olduğu bilinmektedir ancak çeşitli mezhep ve inançlar da bu ada ülkesinin öne çıkan özellikleri arasında yer almaktadır. Protestanlık, rastafaryanizm ve Katoliklik başta olmak üzere birçok dini inanış saptanmıştır. Jamaika’nın resmi dili İngilizce olarak kabul edilmektedir ancak adada günlük hayatta sıklık ile kullanılan dil Jamaika Patoisidir. Bu dil İngilizce temlli bir Kreol dilidir ve Afrika dillerinin etkisi altındadır.
JAMAİKA’NIN KEŞFİ VE BAĞIMSIZLIĞI“Güneşin altında bir cennet’ olarak tanımlanan Jamaika, Kristof Kolomb tarafından keşfedilmiştir. 1494 yılında gerçekleştirilmiş olan bu keşfin ardından ada uzun yıllar boyunca İspanyol ve sonrasından da İngiliz kolonisi olarak kaldı.
Senelerce bu iki güç arasında sıkışıp kalan ada, 1962 senesinde bağımsızlığına kavuştu.
JAMAİKA’NIN EKONOMİSİJamaika’nın ekonomisinde; boksit üretimi, tarım, hafif imalat sanayi ve turizm rol oynamaktadır. Burada özellikle boksitin göz ardı edilemeyecek katkıları vardır. Dünya boksit ihracatında önemli bir yere sahip olan Jamaika, buna rağmen ciddi bir borç yükü ile karşı karşıyadır. Ayrıca yüksek enerji maliyetleri ve dışsal şoklarlar ile de anılan Jamaika’da zorlukların üstesinden gelinebilmesi ve ekonomik büyümenin teşvik edilebilmesi amacı ile çeşitli reformlar ve yaptırımlar söz konusudur.
JAMAİKA MÜZİĞİ‘Jamika’da müzik’ denilince şüphesiz ki akla ilk gelen reggae müziğidir. Jamaika topraklarında doğan ve zaman içerisinde tüm dünyaya yayılan bu müzik türü, Bob Marley ve Peter Tosh gibi efsane isimleri de etkilemiştir. ‘Jamaika’nın nesi meşhur?’ sorusuna verilebilecek olan ilk yanıt da buradan hareket ile reggae müziğidir.
JAMAİKA’NIN EŞSİZ KAHVESİMüziği, mutfağı ve daha pek çok özelliği ile dikkat çeken Jamaika, ayrıca kahvesi ile de ünlüdür. Adanın Blue Mountains bölgesinde, dünyanın en pahalı ve en kaliteli kahvelerinden olan Blue Mountain kahvesi bulunmaktadır.
Zengin aroması ve düşük asit oranı ile damaklarda enfes bir tat bırakan bu kahvenin üretimi son derece zorlu iklim koşullarında ve katı kalite kontrol süreçlerinde gerçekleştirilmektedir.
KIRLANGIÇ KUYRUĞU KELEBEĞİ JAMAİKA’DANesli tükenmekte olan ve dünyanın da en büyük kelebeklerinden biri olarak bilinen kırlangıç kuyruk, Jamaika’ya özgü bir kelebek türüdür. Bu kelebeğin kanat açıklığı azami olarak 6- 7 cm’dir.
JAMAİKA’DA GÜVENLİKFarklı kültürlerin bir arada yaşadıkları Jamaika’da güvenlik son derece tedirginlik verici bir konudur. Edinilen bilgilere göre güzellikleri ile bilinen bu adanın büyük şehirlerinde suç oranı oldukça yüksektir. Özellikle başkent Kingston’da sık sık cinayet işlenmektedir. Bu neden ile turistlerin güvende olabilmeleri adına hem hükümet hem de bazı yerel topluluklar tarafından birtakım önlemler alınmaktadır.

Yorum yapın