Benzin ve motorinden sonra şimdi de LPG! Fiyatları gören bir daha bakıyor…

21 Mart 2024 tarihi itibarıyla benzin ve motorin fiyatlarına 1 liradan fazla zam gelmişti. Bir zam haberi de LPG’den geldi. Bu gece yapılan 45 – 50 kuruş civarındaki bir zam ile otogazda fiyatlar değişti. Bu zamlar, akaryakıt fiyatlarını daha da yukarı çekerek, vatandaşların ceplerini zorlayacak gibi görünüyor.
Türkiye’de sürücüler, benzin ve motorin zamlarının ardından bir darbe daha alacaklarını öğrendi. Otogaz (LPG) fiyatlarına da zam yapılacağı bildirildi. Yeni zamların bugünden itibaren geçerli olacağı ve akaryakıt sektörünü daha da sıkıntıya sokacağı belirtiliyor.
ZAM DALGASI DEVAM EDİYORSon dönemde benzin ve motorine yapılan zamların ardından, otogaz kullanıcıları da benzer bir fiyat artışıyla karşı karşıya kaldı.
Benzin fiyatları 1 lira 37 kuruş, motorin fiyatlarıysa 1 lira 13 kuruş zamlandı ve artışlar pompalara yansıdı. Yapılan bu zamlarla birlikte, benzin ve motorin litre fiyatları 43 lira sınırını aştı.
BÖLGESEL FİYAT FARKLILIKLARIİstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde güncel akaryakıt fiyatları farklılık gösteriyor. İstanbul’da benzinin litresi 43,44 TL, motorinin litresi ise 43,02 TL olarak belirlendi. Ankara’da benzin 42,86 TL, motorin 42,73 TL’den satılırken; İzmir’de benzinin litresi 44,41 TL, motorinin litresi ise 44,05 TL oldu. LPG’nin litresi ise ortalama 21,80 TL’den tüketicilere sunuluyor.Bahsi geçen ücretlerin il, ilçe ve bayiler arasında değişkenlik gösterdiğini hatırlatalım. Bu durum, akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde birçok faktörün rol oynadığını gösteriyor.
FİYAT HESAPLAMA MEKANİZMASIÜlkemizde akaryakıt ücretleri hesaplanırken gümrüksüz rafineri ücretlerine ÖTV ve EPDK payı ilave edilerek KDV’siz rafineri satış fiyatı elde ediliyor. Gümrüksüz rafineri fiyatlarının hesaplanmasında ise, Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip ediliyor.
Belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor ve bu fiyatlar tüketiciye yansıtılıyor. Bu fiyat artışları, hem sürücülerin bütçesini hem de genel olarak ekonomiyi etkilemeye devam ediyor.

Yorum yapın