Japonya hakkında 12 ilginç bilgi

Doğu Asya’da bir ada ülkesi olan Japonya, Büyük Okyanus’un kuzeybatısında yer alır. Japon Denizi’nden Çin, Kuzey Kore, Rusya ve Güney Kore’nin doğusuna, güneyde Doğu Çin Denizine ve Tayvan’a, kuzeyde ise Ohotsk Denizi’ne kadar uzanan bu ülke, adını oluşturan karakterler ile dikkat çekmektedir.
Japonya’nın adını oluşturan kanji karakterleri ‘güneş’ ve ‘köken’ kavramlarını temsil etmektedir. Bu sembollerden yola çıkarak Japonya için ‘Doğan Güneşin Ülkesi’ tanımlaması yapılır. Yalnızca coğrafi özellikleri ile değil kültürü ve gelişen teknolojisi ile de birçok ülkeyi kıskandıran Japonya hakkında birtakım ilginç bilgiler de bulunmaktadır. Bizler de o bilgileri, Japon kültürüne ve ülkeye ilgi duyan siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik.
DÜNYANIN EN ESKİ ŞİRKETİ JAPONYA’DAKayıtlara geçen bilgilere göre dünyanın en eski şirketi Japonya’nın Osaka kentinde kurulmuştur. 578 senesinde kurulan Kongo Gumi, bir inşaat şirketidir.
DÜNYANIN EN KALABALIK 11. ÜLKESİSon verilere göre Japonya’nın güncel nüfusu 122 milyon 823 bin 920’dir. 2011 yılından bu yana Japonya nüfusunda önemli düşüşler gözleniyor olsa da ülkenin, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip 11. ülkesi olduğu bilinmektedir.
JAPONYA’DA YAŞAM SÜRESİÇok eski çağlardan bu yana yaşam süreleri ile dikkat çeken Japonlar, günümüzde halen bu özellikleri ile adlarından söz ettirmektelerdir. Edinilen bilgilere göre Japonya’da ortalama yaşam süresi 84 yıldır.
5 MİLYON OTOMAT HİZMET VERİYORJaponya hakkında kayda geçen ilgin bilgilerden biri de otomatlar ile ilgilidir. Edinilen bilgilere göre ülkede 5 milyon otomat bulunmaktadır. Pillerden çiçeklere, hazır yiyeceklerden birtakım tekstil ürünlerine kadar pek çok ihtiyaç ürününe ilgili otomatlar aracılığı ile erişim sağlamak mümkündür. Son hesaplara göre ülkede her 24 kişiye 1 otomat düşmektedir.
FERMUAR ÜRETİMİ İLE BİLİNİYORJaponya hakkında edinilen bir diğer ilginç bilgi ise fermuar üretimi ile ilgilidir. Konuşulanlara göre dünya üzerinde fermuarların nerede ise yarısı Japonya’da üretilmektedir. Ülkede 1934 yılından bu yana hizmet veren Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (YKK) isimli şirketi, her sene ortalama 7 milyar adet fermuar üretmektedir.
KAVUN FİYATLARI REKOR SEVİYEDEJapon kültürünün önemli bir parçası olan hediyeleşmede kavunun rolü oldukça büyüktür. Samuraylar kumandanlarına teşekkürlerini sunmak için kavun hediye ederlerdir. Günümüzde de kavunun önemli bir yere sahip olduğu bilinen Japonya’da ortalama kavun fiyatının 200 doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
JAMAİKA’DAN YÜZDE 80’LİK KAHVE İTHALATIJamaika’nın Blue Mountain bölgesinde aynı isimle yetişen ve dünya genelinde de çok talep gören kahvenin yüzde 80’i Japonya tarafından satın alınıyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK BALIK PAZARI JAPONYA’DAYDIGeçmiş verilere göre Tsukiji Balık Pazarı, Tokyo’nun en büyük balık ve deniz ürünleri pazarı olarak hizmet veriyordu. Tsukiji Mahallesi de bu büyük pazarın hizmetleri ile de günden güne popülerlik kazandı. Fakat pazarın bir bölümü 2018 yılında Toyosu’ya taşındı.
JAPON MUTFAĞINDA ‘AT ETİ’ İLE YAPILAN DÜNYACA ÜNLÜ YEMEKJapon mutfağının birçok kişinin damak zevkine tam olarak hitap etmediği bilinmektedir. Bu mutfakta diğer ürünlere nazaran ‘farklı’ olarak tanımlanabilecek bir yiyecek mevcuttur. ‘Basashi’ isimli yemek, çiğ at eti, soğan ve zencefil ile hazırlanır.
JAPON KÜLTÜRÜNDE İLGİNÇ ‘NEZAKETSİZLİK’ TANIMIGeçmişten günümüze süregelen birçok gelenek ve göreneğe sahip olan Japon kültüründe ayakkabı çıkarmamak son derece büyük bir nezaketsizlik olarak görülür. ‘Genkan’ ismi verilen ev girişlerinde ayakkabıların çıkarılması ve evin diğer alanlarına o şekilde girilmesi gerekir.
AĞIZ HÖPÜRDETMEK SEVİNDİRİYORBizim kültürümüzde sesli yemek yemek pek hoş karşılanmazken Japon kültüründe bu durum tam tersi. Öyle ki Japonlar ağzını höpürdeterek yemek yiyen birinin yemeği beğendiğini düşünüp, seviniyorlar.

Yorum yapın