Gaz Olmaması İçin Anne Ne Yemeli?

Anne sütü, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimleri için oldukça önemlidir. Bu sürecin altı ay boyunca devam etmesi gerekir. Yeteri kadar anne sütü emmeyen bebeklerin, kemik gelişimleri başta olmak üzere fiziki gelişimlerinde yavaşlama meydana gelir. Anne sütünün artması için annenin de düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekir.
Süt kalitesinin artması için tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiği gibi anneye gaz yapacak gıdalara da dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Birçok besin ögesinin oluşturduğu gaz, anne sütü ile bebeğe geçmektedir. Bu da bebeklerin sancılı bir gaz çıkartma süreci yaşamasına neden olur.
Hangi Besinler Tüketilmemelidir?Uzmanlar, annelerin tüketmemesi gereken belli başlı gıdaların altını çizmektedir. Bu besinlerin tüketilmesi annede gaz oluşumuna neden olacağı için otomatik olarak bebekte de gaz sancına neden olacaktır. Anne ve bebeklerde gaza neden olan gıdaların başında şunlar yer alır;
MercimekBulgurNohutFasulyeMısırYeşil mercimekSoyaYulafBunların yanı sıra lahana, brokoli, karnabahar, bürüksel lahanası, soğan, pırasa, bezelye, turp ve bakla gibi sebzelerin de kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Öte yandan portakal, greyfurt, mandalina, armut, şeftali, erik ve ananas gibi meyvelerde gaz üretimine neden olabilmektedir.
Emziren Anne Nasıl Beslenmelidir?Emziren annelerin beslenmesinde protein ve yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Gaz oluşumunun engellenmesi için gaz yapan besinlerin tamamen kesilmesi yerine dengeli ve az tüketilmesi tercih edilebilir. Özellikle annelerin yemek yedikten yirmi dört saat içerisinde, bebeklerinde gaz oluşumu fark ediliyor ise bunun nedeni tüketilen gıdalar olabilir.
Annelerin tükettiği besinlere dikkat etmesi elbette gereklidir. Ancak gaz yapan tüm gıdaların da bebekte aynı etkiyi göstermesi beklenmemelidir. Bunun yerine annelerin durumu takip ederek, bebeklerinde gaz oluşumunun hangi besinlerden sonra meydana geldiğini belirlemesi ve buna göre tüketimlerine dikkat etmesi gerekir.
Gaz Oluşumuna Neden Olmayan BesinlerAnnelerin tüketmesi gereken besinler arasında pirinç ilk sırada yer alır. Pirinç neredeyse gaz yapmayan tek gıda ürünüdür. Bunun yanı sıra meyve tüketimi için çilek, karpuz, kiraz, üzüm ya da kivi tercih edilebilir. Soğanın pişmiş halinin tüketilmesi de gaz oluşumuna neden olmaz. Pazı ve ıspanakta emzirme döneminde rahatlıkla tüketilebilecek sebzeler arasında yer alır. Ancak ıspanakların hazırlık sürecinde iyi bir şekilde yıkanmasına özen gösterilmelidir. Bunların yanı sıra annelerin tüketebileceği gıdalar arasında şunlar yer alır;
Sakatat ve kırmızı etKatı besinler yerine vücudun daha kolay sindirebileceği sıvı gıdalarCeviz özellikle ara öğün olarak tercih edilebilir. Hem besleyici hem de gaz oluşumuna neden olmaması açısından oldukça yararlıdırAnnelerin süt kalitesini arttırmak ve gaz oluşumunun önüne geçmek için yemeklerden önce bir bardak su tüketmesi de bu konuda oldukça önemlidirAnne Sütünün Kalitesini Arttıran GıdalarAnnelerin emzirme sürecinde dikkat etmesi gereken bir diğer önemli nokta ise süt kalitesinin arttırılmasıdır. Bunun için özellikle günde ortalama olarak üç litre su tüketilmelidir. Komposto, loğusa şerbeti, ıhlamur çayı, papatya çayı ve rezene çayı da anne sütünün artmasını sağlar.
Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler, hormon içermediği için anne ve bebek için daha sağlıklıdır. Öte yandan fındık, ceviz, havuç, tahin ve dereotu ile havuç tüketmekte anne sütünün artmasını sağlayacaktır.
 

Yorum yapın