Kaman nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? Kaman nasıl bir yer?

Kaman, birçok özelliği ile meşhur bir ilçedir. Kaman denildiği zaman akıllara gelen ilk şey, Kaman cevizi olacaktır. Kaman cevizi, yiyebileceğiniz en lezzetli ceviz olabilir. Bu ceviz, ince kabuklu ve tazedir. Buna ek olarak Kaman, keçi boynuzu pekmezi ile de bilinmektedir. Kaman’ın meşhur keçi boynuzu pekmezi, oldukça doğaldır ve sağlığa birçok faydası bulunur.
Kaman Nerenin İlçesi, Nereye Bağlı?Kaman, Kırşehir iline bağlı olan bir ilçedir.
Kaman Nerede?Kaman, Kırşehir il sınırları içerisinde yer alan ve Kızılırmak Nehri’ne kıyısı olan bir ilçedir. Bu ilçe, bağlı olduğu Kırşehir ilinin merkez ve Akpınar ilçeleri ile komşudur. Buna ek olarak Kaman, Kırıkkale şehri ile de komşudur. İç Anadolu bölgesinde yer alan Kaman, Kırşehir merkezine yaklaşık olarak 62 km uzaklıktadır.
Kaman’ın NüfusuKaman’ın nüfusu son sayımlara göre 44.801 kişidir. Bu nüfusun 21.118 kişisi ilçe merkezinde geri kalan 23.683 kişisi ise köylerde yaşamaktadır. Kaman’da yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu hayvancılık üzerinden geçimlerini sağlamaktadırlar. Özellikle de bölgede tavukçuluk ve arıcılık faaliyetleri popülerdir Buna ek olarak bölgede tarım faaliyetleri de gelişmiş durumdadır.
Kaman’ın TarihçesiKaman, tarihi boyunca önemli bir yerleşim yeri ve ticaret merkezi olmuştur. Kaman, ilk kez Hititler döneminde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bundan sonra Kaman’a Bizans İmparatorluğu gibi büyük medeniyetler de hükmetmiştir. Kaman’ın bulunduğu bölge Büyük Selçuklu Devleti sayesinde Türk toprağı haline gelmiştir. Büyük Selçuklu Devleti hakimiyeti boyunca Kaman, önemli bir yerleşim yeri ve dini merkez olmuştur. Osmanlı Devleti hakimiyeti boyunca da bu önem durumu devam etmiştir. Zaten ilçede bulunan tarihi alanlara bakıldığı zaman bölgenin hem yerleşim açısından hem de dini açıdan çok önemli olduğu görülür.
Sorgun nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? Sorgun nasıl bir yer?
Anamur nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? Anamur nasıl bir yer?
İskenderun nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? İskenderun nasıl bir yer?
Kaman’da Gezilecek YerlerSavcılı Plajı: Kızılırmak Nehri kıyısında bulunan Savcılı Plajı, bölgenin tek plajı olduğu için oldukça popülerdir. Savcılı Plajı’nı ziyaret ederek Kızılırmak Nehri’nin muhteşem manzarasını çıkarabilir ya da yüzebilirsiniz. Buna ek olarak Savcılı Plajı’na giderken yolda bulunan gözlemeciler sayesinde meşhur Kaman gözlemesini tadabilirsiniz.
Kalehöyük Arkeoloji Müzesi: Bölgeden çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Kaman Çağırkan Köyü merkezinde bulunmaktadır. Hafta içi her gün 17:00’a kadar açık olan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, içerisinde Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti dönemlerinden kalmış olan birçok tarihi eseri barındırmaktadır.
Japon Parkı: Özellikle de sonbahar ve ilkbahar aylarında eşsiz bir manzara sunan Japon Parkı, Kırşehir Belediyesi tarafından oluşturulmuş bir alandır. Bu parkı ziyaret ederek eşsiz fotoğraf kareleri çekebilir ya da piknik gibi eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz.
Cacabey Medresesi: Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan’ın oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, Kırşehir Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından inşa edilmiş olan Cacabey Medresesi, Kaman ilçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu medrese, bölgenin tarihi boyunca dini açıdan ne kadar önemli olduğu ispat eder niteliktedir.
Kaman Çarşı: Bir ilçeyi keşfetmenin yolunun çarşı gezmek olduğunu düşünenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yer, Kaman Çarşısı’dır. Bu çarşı, Kaman ilçe merkezinde bulunmaktadır. Çarşının içinde Kaman cevizi ya da keçi boynuzu pekmezi gibi organik ürünleri satın alabileceğiniz birçok dükkân bulunur. Buna ek olarak Kaman çarşı içinde meşhur Kaman gözlemesini tadabileceğiniz birçok işletme de mevcuttur.

Yorum yapın