İskenderun nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? İskenderun nasıl bir yer?

İskenderun, Akdeniz bölgesinin en güzel ilçelerinden bir tanesidir. İskenderun ilçesinin bu kadar güzel olmasının birçok sebebi bulunur. İlk sebep, İskenderun ilçesinin sahip olduğu doğal güzelliklerdir. Bu doğal güzellikler sayesinde İskenderun ziyaretleriniz esansında eşsiz manzaralara şahit olabilirsiniz. İskenderun’un çok güzel olmasının bir diğer nedeni ise köklü bir tarihe sahip olmasıdır. Bu köklü tarih, ilçede bulunan tarihi yapılar ve eserler üzerinden anlaşılabilir. Hatta ilçedeki bazı sokak ve meydanlar, kendinizi eski dönemlerde hissetmenize yol açabilir. İskenderun’un güzel olmasının son sebebi ise bazı eşsiz lezzetlerin çıkış noktası olmasıdır. Özellikle de İskenderun döneri o kadar meşhur olmuştur ki ülke geneline yayılmıştır. İskenderun, günümüzde maalesef ki yaşanan 6 Şubat depremleri ile anılmaya başlanmıştır. Bu durumun sebebi İskenderun’un depremden en çok etkilenen ilçelerden biri olmasıdır.
İskenderun Nerenin İlçesi, Nereye Bağlı?İskenderun, Hatay iline bağlı bir ilçedir.
İskenderun Nerede?İskenderun, ülkemizin en güneyinde yer alan Hatay ilinin bir ilçesidir. İskenderun, bağlı olduğu Hatay şehrinin Kırıkhan, Belen, Arsuz, Payas ve Hassa ilçeleri ile komşudur. Buna ek olarak İskenderun ilçesinin Akdeniz’e de kıyısı bulunmaktadır. İskenderun da diğer Hatay ilçeleri gibi Suriye’ye olan yakınlığından dolayı stratejik bir öneme sahiptir. Özetle İskenderun, birçok açıdan avantajlı bir konumdadır.
İskenderun’un Nüfusuİskenderun’un nüfusu, 2023 yılında yapılmış olan sayıma göre 227.489 kişidir. Ancak, bu sayım depremden önce yapıldığı ve depremde birçok vatandaş hayatını kaybettiği için şuanda ilçede kaç kişi yaşadığı tam olarak bilinmemektedir. İskenderun’un son 10 yıl içerisinde yapılan sayımlar doğrultusunda ortaya çıkan nüfus grafiğine bakıldığı zaman bölgenin nüfusunun gittikçe azaldığı görülmektedir. Bu durumun sebebi İskenderun ilçesinde yaşayan bazı insanların yaşamak için İskenderun gibi daha az gelişmiş ve sakin ilçeler yerine daha gelişmiş ve kalabalık ilçeleri tercih etmeleridir. İskenderun, Hatay’da bulunan ilçeler arasında Araplar yerine Türk vatandaşların daha çok yoğunlukta olduğu bir ilçedir.
İskenderun’un Tarihçesiİskenderun’un tarihi çok eski zamanlara dayanır. İskenderun, yazılı kaynaklarda ilk olarak Telli Köy olarak geçmiştir. İskenderun ilçesinin bulunduğu bölgenin ilk olarak Antik Çağ döneminin hemen öncesinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülmektedir. İskenderun, Fenikelilerin bölgeye hakim olduğu dönemde Myriaydus, Roma İmparatorluğu döneminde ise Alexandreia olarak anılmıştır. Roma İmparatorluğu sonrasında İranlıların istilasına uğrayan İskenderun, cüzzam hastalığının yayılması sonucunda önemini kaybetmeye başlamıştır. Bu durum, Büyük Selçuklu Devleti bölgeye hakim olana kadar sürmüştür. Büyük Selçuklu Devleti bölgeye hakim olduktan sonra İskenderun’u tekrar önemli bir yerleşim yeri ve ticaret merkezi haline getirmiştir. Osmanlı Devleti döneminde ise İskenderun, siyasi bir merkez olarak kullanılmış ve birçok savaşa ev sahipliği yapmıştır. Hatay ve dolayısı ile İskenderun, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için Milli Mücadele esnasında önem verilen yerlerden biri olmuştur.
Kâhta nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? Kâhta nasıl bir yer?
Ödemiş nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? Ödemiş nasıl bir yer?
Cide nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? Cide nasıl bir yer?
İskenderun’da Gezilecek YerlerArsuz Plajı: İlçe merkezine 33 km uzaklıkta bulunan Arsuz Plajı, İskenderun’da gezilecek yerler denildiği zaman akıllara gelen ilk yerdir. Oldukça sıcak bir denize sahip olan bu plajın çevresinde su sporları yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır.
Deniz Müzesi: Ülkemizde bulunan nadir deniz müzelerinden biri olan İskenderun Deniz Müzesi, İskenderun ilçesinin tarihinde denizciliğin önemini anlamak isteyenlerin ziyaret etmesi gereken bir yerdir.

Yorum yapın