Yeşil kart kullanımı ilk olarak 1992 yılında uygulamaya girmiştir. Ancak bu uygulama 2008 yılında kaldırılmış ve 2012 yılında tekrar uygulamaya alınmıştır. Yeşil kart, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yani SSK, Bağ-Kur ya da emekli sandığı kapsamında bulunmayan kişilere verilmektedir. 2012 yılından itibaren yeşil kart 60C/1 sigortası olarak tabir edilmeye başlandı.
Yeşil kart sahibi olabilmek için kişilerin ilk olarak herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra devlet tarafından belirlenen bazı koşullara da uyulması gerekiyor. Yeşil karta sahip olan kişiler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Devlet hastanelerinde muayene olabilen bu kişiler herhangi bir sağlık sigorta primi ödemek zorunda da değildir. Bu kişilerin aylık sigorta primleri hazine tarafından karşılanmaktadır.
Hangi Yeşil Kart Sahipleri Yardım Alabilir?Yeşil karta sahip olan kişilerin devlet tarafından yapılan yardımlardan yararlanası için belli başlı şartların sağlanması gerekiyor. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanabilir;
* 65 yaşını doldurmak ve herhangi bir kurumdan emekli olmamak
* Eşi vefat etmiş ya da dul kalmak
* Öksüz ya da yetim olmak
* Engelli olmak
* Bakıma muhtaç olmak
* Asker ailesi olmak
* Doğum yapmış olmak
* İşsiz olmak
Bu şartlardan herhangi birini taşıyan ve yeşil kart sahibi olan kişiler, devlet tarafından yapılan yardımlardan da yararlanabiliyor.
Yeşil Kart Sahibi Nasıl Olunur?Yeşil karta sahip olmak isteyen kişilerin ilk olarak ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, bu kuruluşlar tarafından yapılan gelir testini yaptırması gerekiyor. İhtiyaç sahibi kişiler gelir testine e-devlet platformu üzerinden de girebiliyor. Test sonrasında G0 sınıfında olduğu tespit edilen kişiler, kendilerinden talep edilen belgeleri hazırlayarak, ikametgahlarındaki il ya da ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor. Müdürlük tarafından yapılan incelemelerin olumlu sonuçlanması halinde yeşil karta başvuru yapan kişi artık 60C/1 sigortasından yaralanmaya başlıyor.
Yaşlılık Aylığı
Yeşil karta sahip olan vatandaşlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, PTT ve diğer kurumlar tarafından belli başlı sosyal yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar arasında yaşlılık aylığı da yer alır. 65 yaşını doldurmuş, emekli olmayan ve yeşil kartı olan vatandaşlara PTT aracılığı ile her ay yaşlılık aylığı ödemesi yapılmaktadır.
Dul Aylığı
Yeşil kart sahiplerine yapılan yardımlar arasında yer alan dul aylığı, eşi vefat etmiş kadınlara yine PTT aracılığı ile yapılmaktadır. Ödemeler mevut yıl için belirlenmiş dul aylığı tutarında yeşil kart sahiplerine verilmektedir.
Öksüz ve Yetim Aylığı
Annesi ya da babası vefat etmiş veya her iki ebeveyni de vefat etmiş çocukların yeşil karta sahip olması halinde her ay öksüz ve yetim aylığı ödemesi yapılmaktadır.
Eğitim Yardımı
Yeşil karta sahip olan öğrencilerin eğitim masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda öğrencilere burs, ücretsiz okul kıyafeti ve kırtasiye yardımı gibi destekler devlet tarafından verilmektedir.
İşe Yerleştirme Yardımı
Yeşil kart sahipleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen projeler dahilinde işe yerleştirilebilir. Bunun için yeşil kartlılara meslek edindirme kursları ve iş bulma desteği gibi hizmetler yine devlet tarafından sunulur.
Sosyal Yardım
Yeşil kart sahiplerine sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının maddi ve manevi yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar arasında gıda, yiyecek, yakacak ve kira gibi kalemler yer alır.