Karpal tünel sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

Karpal tünel sendromu genel olarak ellerini çok kullanan kişilerde meydana gelir. El bileğinde yer alan karpal tünel, kemik ve bağlar ile çevirili bir alandır. Median sinirinin karpal tünelden geçerken sıkışması neticesinde kişiler elinde ve kolunda uyuşma hisseder. Bu da kişinin elini rahat bir şekilde kullanamamasına neden olur.
Karpal tünel içerisinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ve median sinirler yer alır. Median sinirler, parmakların hissetmesini ve hareket edebilmesini sağlar. Karpal tünel üzerinde oluşan bası ise bu siniri etkiler ve parmakların hareket etmesini engeller.Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Karpal tünel sendromunun belirtileri genel olarak gece saatlerinde daha fazla kendini gösterir. Yaşanan belirtiler kişinin kendini huzursuz hissetmesine ve uykuya dalma süresinin uzamasına neden olur. Karpal tünel sendromunun belirtileri arasında şunlar yer alır;
Elde ya da parmaklarda uyuşma, yanma ya da ağrı hissiElde güçsüzlük ve zayıflıkParmaklarda şişkinlik hissiParmak uçlarında his kaybıParmaklardan başlayan karıncalanma hissinin ele ve kola doğru yayılmasıEpikriz raporu nasıl alınır?
Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?Median sinirine olan bası anatomik nedenlere bağlı olarak gerçekleşebildiği gibi farklı hastalıklara bağlı olarak da meydana gelebilir. Bu sendromun meydana gelme nedenlerinin başında ise obezite yer alıyor. Aynı zamanda genetik yatkınlık, el bileğini içeren ve tekrarlayan hareketlerin çok sık yapılması, hamilelik dönemi ve romatizma da karpal tünel sendromu nedenleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra karpal tünel sendromunun gelişmesine neden olan bazı hastalıklarda şu şekilde sıralanabilir;
DiyabetTiroid bezi hastalıklarıMenopoz ve hamilelik döneminde meydana gelen ödemHipertansiyonBağışıklık sisteminin vücudun kendi doku ve hücrelerinde hasar meydana getirmesine neden olan otoimmün hastalıklarEl bileği bölgesinde meydana gelen travmalarKarpal Tünel Sendromunun Tanısı Nasıl Konur?Kişinin el bileğinde uyuşukluk hissetmesi, bileğini ve parmaklarını kullanmakta güçlük çekmesi halinde fazla vakit kaybetmeden beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurması gerekir. Başvurulan uzman hekim ilk olarak hastanın fiziksel muayenesini gerçekleştirir. Bu aşamada hastanın el bileğine refleks çekici ile vurulur ve hasta el parmaklarında elektrik çarpması gibi bir durum yaşamış gibi yanıt verir. Bu tinel bulgu olarak bilinmektedir. EMG testi yöntemi ise karpal tünel sendromu tanısı için kullanılan en etkili yöntemdir.
Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?Karpal tünel sendromu tanısından sonra tercih edilen ilk tedavi yöntemi, el bileklerinin sabit kalmasını sağlayan atel kullanımıdır. Hastalar genel olarak atel kullanımını sadece gece yatarken gerçekleştirir. Gün içerisinde el bileğinin sürekli bükülü şekilde tutulmamasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda bilek kısmını yoran ve zorlayan hareketlerinde yapılmaması gerekir. Bunlara ek olarak uzman hekimlerin vermiş olduğu ve bilek bölgesini rahatlatacak egzersizlerin yapılması gerekir.
Karpal tünel sendromunda uzman hekimler tarafından reçete edilen ödem çözücü jellerin kullanımı da bu sorunun tedavisinde etkili olmaktadır. İlk olarak tercih edilen tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda ise uzman hekimler cerrahi operasyon önermektedir. Ortalama olarak on beş dakika gibi kısa bir sürede tamamlanan cerrahi operasyonlar, lokal anestezi altında gerçekleşir. Hastalara ameliyat sonrası iki haftalık el istirahati verilir ve daha sonra normal yaşama dönmeleri mümkün olur.

Yorum yapın