Kapı ve mobilya üretimi ile ünlü olan Tosya ilçesi, turistik açıdan da ilgi çekici bir yerdir. Tosya, birçok efsaneye de konu olmuştur. Efsaneye göre Tosya, dünyanın çok kurak kaldığı eski günlerde büyük bir topluluğun yağmur duası ettiği ve tüm dünyaya yağmur yağmasına yol açtığı bir yerdir.
Tosya Nerenin İlçesi, Nereye Bağlı?Tosya, Kastamonu iline bağlıdır.
Tosya Nerede?Tosya, bağlı olduğu Karabük il merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Tosya, Karabük merkez ilçesine ek olarak Taşköprü ilçesi ile de komşudur. Buna ek olarak Tosya, Çorum ve Çankırı şehirlerine de oldukça yakındır. Batı Karadeniz’de yer alan Tosya, karasal iklime sahiptir. Toysa, Kös Dağları’nın çöküntü alanında yer almaktadır.
Tosya’nın NüfusuTosya’nın nüfusu 2020 yılında yapılan sayımlara göre 39.637 kişidir. Tosya, son yıllarda nüfus bakımından durağan bir döneme girmiştir. Tosya’da yaşayan insanların büyük bir çoğunluğunun gelir kaynağı, pirinç üretimidir. Buna ek olarak bölgede ahşap kapı ve mobilya üretimi de aktif bir şekilde ilerlemektedir. İlçenin tarihi yerleri ve doğal güzellikleri, Tosya’nın turistik açıdan gelişmesine ve ekonomisinin iyileşmesine yardımcı olmuştur.
Tosya’nın TarihçesiTosya, bölgede yer alan diğer yerleşim yerleri gibi geniş bir tarihe sahiptir. Tosya, Karadeniz ve Anadolu bölgesinin en önemli yerleşim yerlerinden bir tanesi olmayı başarmıştır. Bölgeye ait ilk yerleşim izleri Prehistorik döneme aittir. Bu dönemde bölge Zoaka adı ile anılmıştır. Bizans İmparatorluğu ise Bölgeye Doccia demiştir. Tosya, Türk hakimiyeti altına girdikten sonra Tukıya olarak dünyaya adını duyurmayı başarmıştır. Osmanlı döneminde Tosya, ekonomik açıdan önemli bir ilçe olmuştur. Millî Mücadele zamanlarında ise Tosya halkının vatansever tavırları, kurtuluşa katkı sağlamıştır.
Tosya’da Gezilecek YerlerÇukurhan Göleti: Eşsiz güzellikteki bir alanda yer alan Çukurhan Göleti, biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin bir yerdir. Bölgede birçok hayvan türü ve bitki çeşidi yer almaktadır. Buna ek olarak Çukurhan Göleti, son dönemlerde tatilde konaklamak için çokça tercih edilen bungalov evlerine de ev sahipliği yapmıştır. Bölgede bulunan Çukurhan Göleti bungalov evleri hem gölet hem de orman manzarasını izleyip doğa sesleri ile dinlenebileceğiniz evlerdir.
Tosya Çarşısı: Birçok kişi bir bölgeyi keşfetmek isterken geniş ve tarihi çarşıları da gezmek ister. Bu kişilerin Tosya ziyaretlerinde mutlaka gitmeleri yerden biri olan Tosya Çarşısı, ilçe merkezinde yer almaktadır. Çarşının bulunduğu bölgede pazar satıcılarının tezgahlarına ek olarak oteller ve restoranlar da yer almaktadır. Tosya ilçesinin ünlü reçel ya da ahşap hediyelik eşyalarını bu çarşıda satış yapan satıcılardan satın alabilirsiniz.
Kasaba Köyü: Tosya ilçesine yerleşmiş olan en eski Türk topluluklarından biri Çobanoğlu Beyliği olarak bilinmektedir. Kasaba Köyü, Çobanoğlu Beyliği tarafından kurulmuş bir köydür ce birçok tarihi güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Köy, özellikle de sonbahar aylarında eşsiz bir manzaraya sahip olmaktadır. Kasaba Köyü içerisinde köyün doğal ve yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz küçük restoranlar yer almaktadır.
Yeşil Göl: Bölgenin en büyük ve en güzel göllerinden biri olan Yeşil Göl, doğaseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasındadır. Yeşil Göl, doğa ile baş başa kalabileceğiniz bir yerdir. Bu gölün kıyısında ya da içerisinde bulunduğu yeşillik alanda kampçılık yapmanız da mümkündür.