Saadet Partili Çalışkan: AKP vekilleri bu önergeyi hangi vicdanla reddettiler?

Dünkü TBMM Genel Kurul’da Saadet Partisi Grubu’nun “İsrail’in uluslararası hukuka dönmesi ve işgale son vermesi için başta ticari ilişkilerin tümden kesilmesi olmak üzere gerekli adımların atılması ve çözüm yolları” hakkında genel görüşme önergesi AK Parti ve MHP milletvekili oylarıyla reddedildi. 
Saadet Partisi Grubu adına söz alan Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, “Bugün büyük bir katliam, soykırım işleniyor. Kalben rahatsızsınız, vicdanen üzülüyorsunuz ama üzülmenin gereği var, gereğini yapmakta maalesef yoksunuz.” dedi.
“Bugün büyük bir katliam, soykırım işleniyor. Kalben rahatsızsınız, vicdanen üzülüyorsunuz ama üzülmenin gereği var, gereğini yapmakta maalesef yoksunuz.”Necmettin ÇalışkanHatay Milletvekili pic.twitter.com/GvqsNbzair
— Saadet Partisi (@SaadetPartisi) February 14, 2024

Necmettin Çalışkan’ın Genel Kurul konuşması şöyle;Bugün Saadet Partimizin grup önerisi İsrail’e gönderilen gemilerin durdurulmasına ilişkindi. Bunu AK PARTİ’li milletvekilleri hangi vicdanla, hangi gerekçeyle reddettiler, bu önergenin nesinden rahatsız oldular, anlayabilmiş değilim. Acaba arkadaşlar içeriyi duymadılar, sadece Grup Başkan Vekilinin işaretine bakıp sadece vebali ona mı attılar yoksa gerçekten hepsi de aynı fikirde mi onu doğrusu merak ediyorum.
Evet, bugün İsrail’de büyük bir katliam, soykırım işleniyor. Bunu, kalben rahatsızsınız, vicdanen üzülüyorsunuz ama üzülmenin gereği var, gereğini yapmakta maalesef yoksunuz. Tek bir taneniz çıkıp “İsrail’e giden gemilerden biz de rahatsızız, dursun.” diyemediniz ama başkasının yaptığı icraatları, Güney Afrika bir girişimde bulundu, ona el koymak için, ondan da siyasi rant elde etmekten de maalesef kimsenin yüzü kızarmadı.
Onun için, değerli arkadaşlar, bakın, Anayasa Mahkemesinin çok daha üstünde bir mahkeme var, o mahkeme hepimizi yargılayacak, o mahkemede bu soru sorulacak. Onun için burada tarihin tutanaklarına geçmesi üzerine bir kez daha hatırlatıyorum: İsrail’de büyük bir katliam, soykırım işleniyor; bunun da en büyük desteği Türkiye’den giden gemilerle sağlanıyor. (AK PARTİ sıralarından gürültüler) Lütfen, arkadaşlar, daha ne kadar bekleyeceğiz? Korkarım ki İsrail’de tek bir kişi kalmayıncaya kadar, Filistin katledilinceye kadar bu süreç devam edecek.
Değerli milletvekilleri, inanın ki Refah Sınır Kapısı’na kadar gittim, bırakmadılar; bıraksalar bugün gitmeye hazırım, yüreğiniz yetiyorsa gelin, beraber gidelim, gidelim arkadaşlar. (Saadet Partisi sıralarından alkışlar) Burada bunun edebiyatı yapılacak şey değil; insanlar öldürülüyor, katlediliyor, bir millet yok ediliyor. Samimi söylüyorum, bu gece İsrail “50 bin Gazzeliyi öldüreceğim ama yarın duracağım.” dese ses çıkarmazsınız. Gerçekten bir hatırlatmak istiyorum bu durumu.
Değerli milletvekilleri, yerel seçimler yaklaşıyor, gene okus pokuslar yapılıyor, İmar Yasası’nda dediniz ki: “Rezerv alanı” Neymiş rezerv alanı? Şehrin en değerli yerlerini çevirip istediğiniz kişilere vermek.
Okus pokusla rezerv alanı olmalı. Yeni yasa gündemde, neymiş? Belediyelerin borçlanma izni alınacakmış. Ya, belediye başkanını halk seçti, ne istiyorsunuz belediye başkanından? Eğer sizin gelire ihtiyacınız varsa gelin, şu binlerce araçlık konvoyları, uçak filolarını, faizi durdurun, başka yerlere giden giderleri durdurun. Onun için de halkın seçtiği yetkililere müdahale etmeyin arkadaşlar.
Bakın, bugün bütün belediyeler ama özelde, deprem bölgesi belediyeleri rahatsız. Deprem bölgesindeki belediyeler diyor ki “Gelirimiz sadece maaşlara yetiyor; çöp toplatmaya, mazota paramız hiçbir şekilde yok.” Ve tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın Hatay seyahatindeki o talihsiz konuşması için de Hatay halkı adına o metin yazarına teessüflerimi iletmek istiyorum.
Değerli milletvekilleri, belediyelere kayyum atanır. Ya, bu adam seçilmeye yeterli değilse izin vermeyin, seçildikten sonra görevi başındayken bir suç işlemişse sorguya çekin ama aynı Can Atalay’a yaptığınız gibi, aynı Hatay halkının hakkını gasbettiğiniz gibi önce seçilmesine izin verin, göreve gelsin, ondan sonra görevden alın; buna hangi vicdan müsaade eder? Onun için, değerli milletvekilleri, anlaşılan bugün belediyelerin yetkisi biraz daha kısıtlanmaya çalışılıyor, başkanların borçlanma yetkisi alınıyor, herhâlde belediye seçimlerinde mağlup olacağınızı bugünden anladınız, onun için belediye başkanlarının yetkilerini kısıtlamaya çalışıyorsunuz. Bu vesileyle, bu grup önerisinin halkın iradesi anlamında önemli olduğunu belirtiyor, Gazze’ye selam olsun diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Yorum yapın