Ürdün’ün, İsrail’e yardım ettiği ortaya çıktı! Halk ayaklandı!

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), Yemen açıklarındaki Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırı riskini azaltmak için, yeni bir kara rotasını Ürdün üzerinden kullanıp İsrail’e mal taşıdığı yönündeki haberler, Ürdün caddelerinde öfkeyi artırdı.
Yüzlerce Ürdünlü, İran destekli Ensarullah Hareketi’nin İsrail limanlarına giden gemilere yönelik saldırılarının etkisini engellemeyi amaçlayan “Siyonist kara köprüsü” adını verdikleri köprünün sona erdirilmesi talebiyle protestolar düzenledi.
Aralık ayının ortalarında İsrail medyası, taze ürünlerin ilk ticari sevkiyatının BAE’den Suudi Arabistan ve Ürdün’den geçen ve iki gün süren yeni bir alternatif rota üzerinden İsrail’e ulaştığını bildirdi.
Ürdün hükümeti o zamandan beri defalarca raporları yanlış bilgi olarak yalanlamaya çalıştı, ancak İsrail’de yayın yapan Kanal 13’ün yakın zamanda yayınladığı bir rapor Ürdün’de yaygın öfkeye neden oldu.
31 Ocak’ta kanal, BAE’den İsrail’e mal taşıyan kamyon şoförleriyle yapılan röportajları ve Ürdün Vadisi bölgesinde Ürdün’ü İsrail’e bağlayan sınır kapısına park eden düzinelerce ticari kamyonun drone görüntülerini yayınladı.
Yemen’in büyük bölümünü kontrol eden Husi hareketi, 19 Kasım’dan bu yana, İsrail’in saldırılarına yanıt olarak dünyanın en önemli nakliye rotalarından biri olan Kızıldeniz’deki ticari gemilere bir dizi patlayıcı drone ve füze fırlattı.
İsrail’in tek Kızıldeniz limanı olan Eilat’ta, saldırıların başlamasından bu yana, İsrail’in genel müdürü Aralık ayında denizcilik faaliyetlerinde yüzde 85’lik bir düşüş yaşandığını söyledi.

Yorum yapın