Boykot, McDonald’s’ı fena vurdu! U dönüşü yaptılar!

İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı soykırım savaşına tepki olarak, İsrail ürünleri ve işgalci rejime destek veren markalar boykot edildi. Büyük ölçüde etkili olan boykot, büyük şirketleri fena halde zora soktu. İşgalci İsrail askerlerine yemek tedarikinde bulunan McDonald’s, yaşadığı büyük satış kaybı sebebiyle U dönüşü yaparak, İsrail’i hedef tahtasına koydu.
McDonald’s, İsrail’in Gazze’deki savaşını, fast food devinin yaklaşık dört yıldır ilk üç aylık satış hedefini tutturamayan bir faktör olarak gösterdi. McDonald’s CEO’su Chris Kempczinski Pazartesi günü yaptığı açıklamada, savaşın Orta Doğu ülkeleri ile Malezya ve Endonezya gibi diğer Müslüman çoğunluklu ülkelerdeki satışlar üzerinde “cesaret kırıcı” bir etki oluşturduğunu söyledi.
Kempczinski bir konferans görüşmesinde, “Bu çatışma, bu savaş devam ettiği sürece… bunda önemli bir gelişme görmeyi beklemiyoruz. Olanlar bir insanlık trajedisi ve bunun bizim gibi markalara yük olduğunu düşünüyorum.”
Fast food zincirinin Orta Doğu, Çin ve Hindistan bölümünün Ekim-Aralık dönemindeki satış büyümesi yüzde 0,7’ye ulaştı; bu da yüzde 5,5’lik piyasa beklentilerinin oldukça altındaydı. Çöküş, Müslüman ülkelerdeki müşterilerin, İsrailli franchise sahibinin İsrail ordusuna binlerce bedava yemek bağışlamasına yanıt olarak McDonald’s’ı boykot etme çağrısının ardından geldi.
McDonald’s İsrail’in açıklamasının ardından Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Mısır, Bahreyn ve Türkiye’deki franchise sahipleri bağışlardan uzaklaşarak Gazze’deki Filistinlilere toplu olarak milyonlarca dolar yardım vaadinde bulundu.
YARDIM ETTİ SONRA ‘ALGI’ DEDİKempczinski geçen ay savaşın ve “ilişkili yanlış bilgilerin” bölgedeki iş dünyası üzerinde “anlamlı” bir etki oluşturduğunu söyledi. McDonald’s, İsrail’e destek algısı nedeniyle boykotla karşı karşıya kalan bir dizi Batılı marka arasında yer alıyor. Geçen hafta kafe zinciri Starbucks, Orta Doğu’daki işlerdeki durgunluğu gerekçe göstererek yıllık satış tahminini düşürdü.

Yorum yapın