Celal Esat Arseven kimdir? Celal Esat Arseven’in eserleri nelerdir?

Celal Esad Arseven, Türk edebiyatında tanınan isimlerden biridir. Arseven, 1876 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. 1971 yılında ise hayatını kaybetti. Sanat tarihçisi, ressam ve oyun yazarı olan Celal Esad Arseven, eserleri ve hayatıyla merak konusu oldu. Peki Celal Esat Arseven kimdir? Celal Esat Arseven kaç yaşında öldü? Celal Esat Arseven nereli? İşte Celal Esad Arseven hakkında merak edilenler. 
CELAL ESAT ARSEVEN NERELİDİR? Sanat tarihçisi, ressam ve oyun yazarı Celal Esad Arseven, Sadrazam Ahmet Esat Paşa’nın oğludur. Harbokulu’nu (1891) Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. Askerlikten ayrıldı. Güzel Sanatlar Akademisinde Mimarlık Tarihi ve Şehircilik öğretmenliği (1924-1941), Darülbedayi (Şehir Tiyatroları) müdürlüğü yaptı. Bir ara Giresun milletvekili olarak parlamentoda çalıştı.
Çok yönlü bir sanatçı olan Arseven; resim, tiyatro, mimarlık alanlarında yaratıcı ve uygulayıcı çalışmalarla tanındı. Uzun ömrünü (95) Türk kültürünün özellikle Türk sanatının bilimsel açıdan değerlendirilmesi yolunda geçirdi. Türk görenekleri ve kıyafetleri, sanat terimlerinin Türkçeleştirilmesi, Mehter Takımının kurulması, şehircilik anlayışımızın batılı ölçülere ulaştırılması ve özellikle Türk sanatının kendine özgü niteliklerini bilim ve sanat dünyasına kabul ettiren eserleriyle büyük bir değer olduğunu kanıtladı.
Celal Esad Arseven’in eserleri: 
Sanat tarihi: 1. Türk Sanatı, (1928) -L’art Turc- (1939). 2. Dekoratif Türk Sanatları Üstüne Des arts De’coratifs Turc. 3. Türk Sanat Tarihi (4 cilt, 1954-64). 4. Sanat Ansiklopedisi (1943-54-1958-65)

Yorum yapın