Rekolte düştü! Sinop’ta Bal üreticisi dertli

Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, bu yıl  iklim şartları ve Gal arısı böceğinin rekolteyi olumsuz etkilediğini belirterek arıcıların bu sezon yaşadığı memnuniyetsizliği dile getirdi.
GAL ARISI BÖCEĞİ PROBLEMİ BÜYÜYOR Çeşitli nedenler ile bitkilerdeki ballaşmanın azaldığını söyleyen fındık, son yıllarda özellikle Gal arısı böceği probleminin arıcılığı olumsuz etkilediğini belirterek “Bu böcek kestane çiçek ve yapraklarına larvalarını bırakarak çoğalıyor, kestane ağaçlarının kurumasına sebep oluyor.” dedi.
BAL ÜRETİCİSİ DERTLİKestane ve kestane balı üreticilerinin iklim ve Gal arısı sorunun devam etmesi durumunda iki yıl içerisinde arıcılığı bırakmak zorunda kalacaklarına vurgu yapan Fındık, bal miktarının azaldığını söyleyerek ” Önceki yıllarda 300-500 kilogram bal alan bal üreticilerimiz, son yıllarda yaşanan rekoltedeki düşüş nedeniyle ancak 30 ile 50 kilogram arasında bal alabiliyor. Bu kapsamda kestane dal kanseri ve Gal arısı böceği etkileri kestane balı rekoltesinin düşmesinin en büyük etkenleri arasında gösteriliyor.” ifadelerini kullandı.
“PİYASADA KESTANE BALI BULMAK ZOR”Sinop’ta az miktarda ve kaliteli bal üretildiğinin altını çizen Fındık genellikle tıbbi bal üretimi yapıldığını, Sinop kestane balının besleyicilik ve protein bakımında besin değerinin yüksek olduğunu ifade ederek ” Sinop’un bitki türü ve çeşitliği oldukça zengin. Bundan dolayı Sinop’ta kestane balı ve çiçek balı kalitesi oldukça yüksek. Buna bağlı bal fiyatları da artmış durumda. Piyasada kestane balı bulmak zor. Arıcılık biterse dünyada üretim de biter. Bu anlamda arıcılığın bitmemesi gerekli. Bu konuda Tarım Bakanlığının arıcılara ayrı bir önem vermesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Yorum yapın