En düşük memur maaşı rakam gerçeği yansıtmıyor

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, bu rakama aile ve çocuk yardımının da dâhil olduğuna dikkat çekerek, “Adı üzerinde en düşük derken bile bu tutardan daha az olanları vermemek ve bu sayede kamuoyunda en düşük maaşı yüksek gösterilmesi doğru değildir. Bu yüzden en düşük maaş olarak yansıtılan veriler gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre, en düşük memur maaşı aile ve çocuk desteği ile birlikte 30 bin 370 TL olarak açıklandı. Verilere tepki gösteren Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, bu rakamın gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.
Kamuoyunda emekliye ve memura müjde olarak oluşturulan algının gerçeği yansıtmadığına değinen Öğretici, veriler ile de bu algının devam ettirildiğinin altını çizerek, “Daha önce en düşük memur maaşı 22 bin TL oldu diyenlere bunun gerçek olmadığını, bu ücretin sadece evli ve 2 çocuklu olanların aile ve çocuk yardımı dahil fiyatı olduğunu ifade etmiştik. Şimdi yine aynı şeyi söylüyoruz. Ocak 2024 itibarıyla en düşük memur maaşı 30 bin 370,57 TL olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine baktığımızda açıklama kısmında aile ve çocuk yardımının dâhil olduğu görülmektedir. Adı üzerinde en düşük derken bile bu tutardan daha az olanları vermemek ve bu sayede kamuoyunda en düşük maaşın yüksek gösterilmesi doğru değildir” dedi.
“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI YOKSULLUK SINIRINDAN BAŞLAMALIDIR”Bekar çalışanın alacağı maaşın düşük olmasının nasıl açıklanacağını soran Öğretici, ortalama memur maaşları ile ilgili verilerde de benzer sorunların olduğunu belirterek, “Herkes evli, eşi çalışmayan ve 6 yaşından küçük iki çocuk sahibi değildir. Ortalama memur maaşları için de aynı durum söz konusudur. Ortada bir gerçek vardır ki rakamlar artmış gibi görünse de alım gücü bakımından her geçen gün azaldığı tartışılmaz bir gerçektir. En düşük memur maaşı yoksulluk sınırından başlamalıdır” ifadelerini kullandı.
 

Yorum yapın