NATO gözdağı mı verecek? Soğuk savaştan bu yana en büyüğü…

NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli, Brüksel’de dün başlayan NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısının ardından basına açıklama yaptı. Orgeneral Cavoli, 31 NATO üyesi ve aday ülke İsveç’ten yaklaşık 90 bin askerin katılacağı tatbikatın mayıs sonuna kadar süreceğini söyledi.
Cavoli, “İttifak, güçlerini Kuzey Amerika’dan Atlantik ötesine hareket ettirerek Avrupa-Atlantik alanını takviye etme kabiliyetini gösterecek.” dedi.
NATO’nun soğuk savaş dönemi sonrası en büyük tatbikatının Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinde yapılması ve Rusya ile muhtemel savaş senaryolarını içermesi bekleniyor.
Cavoli yaptığı açıklamada, tatbikatların NATO’nun bölgesel planlarının uygulanmasının provası olacağını, ittifakın onlarca yıldır hazırladığı ilk savunma planlarının bir Rus saldırısına nasıl tepki vereceğinin ayrıntılarını içerdiğini söyledi.
RUSYA EN BÜYÜK TEHDİTMoskova’nın ismi belirtilmese de NATO’nun en önemli stratejik belgesi, Rusya’yı üye devletlere yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olarak tanımlıyor. Askeri ittifaka göre uçak gemilerinden destroyerlere kadar 50’den fazla gemi; 80’den fazla savaş uçağı, helikopter ve drone; 133’ü tank, 533’ü piyade savaş aracı olmak üzere en az bin 100 savaş aracı katılacak.
Savaş oyunlarının mayıs ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Çarşamba günü erken saatlerde NATO askeri komitesi başkanı Rob Bauer, üye ülkeleri “her şeye hazır olmaları” ve “beklenmeyeni beklemeleri” konusunda uyarmıştı.
NATO askeri komutanlarının Brüksel’deki toplantısında Bauer şunları söyledi:
“Tektonik güç levhaları değişiyor ve bunun sonucunda da son yılların en tehlikeli dünyasıyla karşı karşıyayız. Gelecekte de tam etkili olabilmesi için NATO’nun savaşa yönelik bir dönüşüme ihtiyacı var.”
Bauer, NATO müttefiklerinin “etkililiğe odaklanması” ve daha fazla ortak tatbikat, sanayi ortaklığı ve yüksek alarma geçmiş birlikler ile savunma hazırlıklarını artırması gerektiğini söyledi.

Yorum yapın