Receb ayı tesbihleri neler? Recep ayının ilk on günü okunacak zikir hangisi

Hicri yılın 12 kameri ayından yedincisi ve haram aylardan olduğu için sevapların katlandığı Receb-i Şerif ayı, üç ayların ilki ve başlangıcıdır. Receb ayında namaz kılmak, oruç tutmak ve hayırlı işler yapmak çok sevap olduğu gibi Receb ayı tesbihlerini çekmek ve zikir yapmak da çok faziletlidir. Şimdi, Receb ayının tespihleri nelerdir? Receb ayının ilk on gününün tespihi ve son on gününün tespihi nedir ve nasıl çekilir? Recep ayı tespihlerine dair detaylar haberimizde…
Zikir Çekmenin Fazileti NelerAllahü Teala Hazretleri, Azhab Suresi 41 ve 42. Ayette şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Allah’ı çok çok anın. Sabah akşam O’nun yücelik ve eşsizliğini dile getirin”. Allah’ı anmak yana tesbihle zikretmek, her Müslüman’ın ömrünün her gününde olduğu gibi Receb ayında büyük fazilet taşır.
Receb Ayının İlk On Günü Çekilecek Tesbihlerİlk 10 gün 100 kere (her gün) Sübhanallahil Hayyul Kayyûm. (Hay ve Kayyum olan Allah’ı tesbih ederim). Receb ayı tesbihleri Arapça olarak da aşağıdaki görsellerde yer almaktadır.
Receb Ayının İkinci On Günü Çekilecek Tesbihlerİkinci 10 günde ise 100 defa (her gün) Sübhanallahil Ehadis Samed (Bir ve her şeyin ona muhtaç olduğu Allah’ı tesbih ederim.)
Receb Ayının Son On Günü Çekilecek TesbihlerSon yani üçüncü 10 günde ise 100 defa (her gün) Sübhanellahir Rauf (Yarattıklarını çok esirgeyen Allah-u Teala’yı tesbih ederim.)
Receb Ayı Dua ve Zikirleri NelerKainatın Sultanı Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimiz, “Allah’ım Receb ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına ulaştır.” diye dua etmiştir.
İbnü Abbas’ın (r.a) rivayet ettiği Hadis-i Şerif’te: “Her kim Receb, Şaban ve Ramazan aylarında, öğle ve ikindi (namazları) arası: أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لَا إِلٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ تَوْبَةَ عَبْدٍ ظَالِمٍ لِنَفْسِهِ لَا يَمْلِكُ لِنَفْسِهِ ضَرًّا وَلَا نَفْعًا وَلَا مَوْتًا وَلَا حَيَاةً وَلَا نُشُورًا
“Kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan, Hayy ve Kayyûm olan O büyük Allah-u Teala’dan, mağfiret talep ederim. Kendisi hakkında ne bir zarara ne bir faydaya, ne ölüme, ne de yaşamaya ve ne de dirilmeye mâlik olmayan, (günahlar işleyerek) kendisine zulmetmiş bir kulun tevbesiyle, O’na tevbe ederim’ derse, Allah-u Teala (o kişinin sevab ve günahlarını yazmakla görevli) iki meleğe: ‘Bu kulun amel defterindeki günahlarıyla alakalı yazıları yakın!’ diye vahyeder.”Şeddad ibni Evs’ten (r.a) Peygamber Efendimiz SAV’den rivayetle bir Hadis-i Şerif’te: “Seyyidü’l-istiğfar (istiğfarların efendisi) şudur: اَللّٰهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ وَأَنَا علٰى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ وَأَبُوءُ لَكَ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ
“Ey Allah! Benim Rabbim Sensin. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Senin kulunum. Ben gücümün yettiği kadar Senin ahdin ve vadin (sözün ve müjden) üzere sabitim. Ben Senin ihsan ettiğin nimetlerini itiraf ediyor, günahlarımı da itiraf ediyorum. Öyleyse beni mağfiret eyle! Şu muhakkak ki, günahları Senden başkası bağışlayamaz. Ben yaptığım şeylerin şerrinden sana sığınıyorum.’ İnsan akşama girerken bu duayı okuduğu zaman, o gece ölürse cennete girer yahut cennet ehlinden olur. Bu duayı sabaha girerken okuduğu zaman da, o günde ölürse, o da cennet ehlindendir.”Ulema buyurmuştur ki: “Receb, günahlardan istiğfar içindir, Şaban kalpleri ayıplardan ıslah içindir. Ramazan ise kalpleri nurlandırmak içindir. O halde Allah-u Teala’nın ayında istiğfarı çok yapmak lazımdır. Özellikle de seherlerde, “Seyyidü’l-istiğfar (istiğfarların efendisi)” denilen tevbeyi hiç terk etmemek gerekir.

Yorum yapın