İstanbul Valiliği’nden İstanbul uyarısı: Hamleli fırtına geliyor!

Meteoroloji Müdürlüğü tarafından  İstanbul’da yaşayan vatandaşlara 18 Ocak Perşembe akşamı ile 19 Ocak sabahı kapsayacak şiddetli fırtına uyarısı yapıldı.
ÇATI UÇMASI, AĞAÇ VE DİREK DEVRİLMESİ YAŞANABİLİR!Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün değerlendirmelerine göre;  Rüzgârın, yarın (Perşembe) akşam saatleri ile Cuma (19.01. 2024) günü sabah saatleri arasında bölgemizde (İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli ve Yalova) güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve yer yer hamleli fırtına (50-80 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN UYARI!İstanbul Valiliği’nin konu hakkında sosyal medya platformu “x” üzerinden yaptığı paylaşımda, “Meteoroloji Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, İstanbul’da rüzgarın, yarın akşam saatleri ile cuma günü sabah saatleri arasında kuvvetli ve yer yer hamleli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.. Dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.
HAMLELİ FIRTINA NEDİR? NASIL OLUŞUR? NERELERDE GÖRÜLÜR?Hamleli fırtına, kısa sürede ani bir  şiddetli rüzgar artışı ile birlikte yağış ve dolu gibi hava olaylarının meydana geldiği fırtınadır.
Bu fırtınalar, genellikle hava durumu radarları ile tespit edilir. Radar, fırtınanın yerini, büyüklüğünü ve şiddetini belirlemek için kullanılır. Hamleli fırtına uyarıları, genellikle halka duyuru sistemleri aracılığıyla verilir.
Hamleli fırtınaların şiddeti, rüzgar hızının artışı, süresi ve yağış miktarı gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Rüzgar hızında ani artışının hamle olabilmesi için bu artışın 10 Knots’dan fazla olması, artışla birlikte rüzgar hızının 16 Knot’ı geçmesi ve süresinin 20 saniyeden az olması gerekir. Rasat zamanında elde edilen ortalama rüzgar hızından daha fazla (en az 10 Knot) hızda esen, ani artış gösteren kısa süreli rüzgar. Yeryüzü şekillerinden ve binalardan yukarıya doğru uzaklaştıkça hamle olayı da azalır.
Çoğunlukla tropikal iklime sahip bölgelerde görülmesinin yanında nadir olarak Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde de görülür.

Yorum yapın