ABD’li bir subay, Çin’e casusluk suçundan hapis cezasına çarptırıldı!

ABD ile Çin devletleri arasında gerilimi tırmandıran bir casusluk faaliyeti meydana geldi.
Rüşvet karşılığında ABD hakkında Çin’e istihbarat bilgileri sızdırarak ulusal güvenliğine tehlikeye atan Kaliforniya deniz üssünde subay olarak çalışan Wenheng Zhao,  çıkarıldığı mahkemede cezası açıklandı.
2 YILDAN FAZLA HAPİS CEZASI VERİLDİYabancı basında yer alan haberlere göre, ABD Donanması’nın Hint-Pasifik bölgesindeki operasyonlarına ilişkin gizli bilgiler, 2021’den 2023’e kadar Çin istihbaratına sızdırıldı. Bu bilgi sızdıran ABD Donanması subayı Wenheng Zhao, iki yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.
RADAR SİSTEMİ ŞEMALARINI PAYLAŞMIŞABD Donanması subayı Wenheng Zhao, Çin istihbaratına ABD Donanması’nın Hint-Pasifik bölgesindeki kritik operasyonları hakkında bilgi sattı. Bu bilgiler arasında, ABD Donanması’nın bölgedeki büyük ölçekli tatbikatlarının tarihleri, yerleri ve katılımcı ülkeleri ile Japonya’nın Okinawa adasındaki ABD üssünde bulunan bir radar sisteminin elektrik şemaları ve planları yer aldı.
Bu bilgiler, ABD’nin bölgedeki ittifaklarına ve güvenliğine de ciddi bir tehdit oluşturdu.
ŞİFRELİ İLETİŞİM YÖNTEMLERİNİ KULLANMIŞABD Adalet Bakanlığı güvenlik iznine sahip olan ABD Donanması subayı Wenheng Zhao, ‘bilgi toplamak ve kaydetmek’ için özel olarak kısıtlı askeri ve deniz tesislerine girdiğini söyledi.
ABD Adalet Bakanlığı güvenlik iznine sahip olan Zhao’nun, Ayrıca bilgiyi aktarmak için ‘gelişmiş şifreli iletişim yöntemleri’ kullandı, kanıtları yok etti ve Çinli bir casusla olan ilişkisini gizledi.
Ağustos 2021 ile Mayıs 2023 arasında Zhao’ya toplamda 14 bin 866 dolar olmak üzere 14 ayrı rüşvet verildi.
Zhao, 2009’da ABD’ye göç etmiş ve 2012’de ABD vatandaşı olmasının ardından beş yıl sonra da donanmaya katılmış.

Yorum yapın